«Слуги народу» повністю представлятимуть ВР у конкурсній комісії з вибору директора ДБР

14:34, 12 февраля 2020
Два самовисуванці, які є членами правоохоронного комітету ВР, і науковець з Харкова, висунутий «слугами народу», набрали найбільшу кількість голосів.
«Слуги народу» повністю представлятимуть ВР у конкурсній комісії з вибору директора ДБР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітетом Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності 12 лютого визначено представників Верховної Ради України до складу Комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань.

Звичайне процедурне питання традиційно не обійшлося без звинувачень у об’єктивності процесу висунення кандидатів, які висловили окремі члени комітету. Проте, голова правоохоронного комітету Денис Монастирський не дав розгляду питання «зірватися» у дискусію.

Він поінформував, що етап висунення кандидатів завершився, усі фракції та групи мали можливість взяти у цьому участь. Загалом висунуто 17 кандидатів.

Зокрема, від «Слуги народу» запропоновано наступні особи:

1. Свериба Сергій, співкеруючий партнер ЮК «Астерс»;

2. Костюченко Олена, доцент кафедри правосуддя юридичного факультету Київського національного університету ім. Т. Шевченка;

3. Пономаренко Юрій, декан заочного факультету Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого.

Від «Опозиційного блоку за життя»:

4 Кива Ілля, народний депутат;

5. Лукашев Олександр, народний депутат;

6. Мамка Григорій, народний депутат.

Від ВУО «Батьківщина»:

7. Власенко Сергій, народний депутат;

8. Цимбалюк Михайло, народний депутат.

Від «Європейської солідарності»:

9. Алєксєєв Сергій, народний депутат;

10. Тонконожко Євгенія, адвокат АФ «Столичні адвокати»;

11. Петечел Олексій, доцент кафедри кримінального права Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Від «Голосу»:

12. Закревська Євгенія, голова колегії «Адвокатська дорадча група».

Від депутатської групи «За майбутнє»:

13. Бондар Віктор, народний депутат.

Від депутатської групи «Довіра»:

14. Бабенко Микола, народний депутат.

Шляхом самовисування (всі від «Слуги народу»):

15. Яцик Юлія, народний депутат;

16. Неклюдов Владлен, народний депутат;

17. Павлюк Максим, народний депутат.

Голова комітету ВР запропонував провести рейтингове голосування, а прізвища кандидатів називати за алфавітом. Він також порадив членам комітету надати перевагу не народним депутатам, а висунутим представникам юридичної спільноти. За його словами, попередній склад конкурсної комісії, до якого увійшли представники Верховної Ради, відразу викликав звинувачення громадськості в заангажованості.

«ДБР втратило будь-яку підтримку, в тому числі з боку міжнародних організацій. А таку підтримку важливо мати під час становлення нового органу. Зрештою, це призвело до рішення про перезавантаження ДБР, включно з його керівництвом, обраним такою конкурсною комісією», — зауважив Денис Монастирський.

Парламентарії, як виявилося, не дуже прислухалися до цієї поради. Їх більше цікавили питання наближеності кандидатів у конкурсну комісію до нинішньої тимчасово виконуючої обов’язки директора ДБР Ірини Венедиктової.

В результаті голосування, кандидатами, яких комітет буде рекомендувати Верховній Раді включити до складу Комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань, стали — народний депутат Юлія Яцик, народний депутат Владлен Неклюдов (обоє парламентаріїв є членами правоохоронного комітету ВР) та науковець-криміналіст з Харкова Юрій Пономаренко.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала трансляцію засідання Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, на якому Комітет визначав представників ВР для конкурсної комісії ДБР.

Крім того, ми повідомляли про засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, на якому  Руслан Рябошапка інформував про хід реформування органів прокуратури та підготовку до впровадження інституту кримінальних проступків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді