Захисників прав дітей звільнять від сплати судового збору: подано законопроект

12:20, 13 февраля 2020
Законопроектом пропонується звільнити представників дітей від сплати судового збору за подання  позовів та заяв.
Захисників прав дітей звільнять від сплати судового збору: подано законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної Ради України внесли законопроект, яким хочуть звільнити захисників прав малолітніх та неповнолітніх осіб від сплати будь-яких судових зборів. Такі зміни запропоновані законопроектом №3013, автором якого виступила народний депутат від партії «Слуга народу» Ірина Аллахвердієва.

«Через відсутність у дітей (малолітніх і неповнолітніх осіб) цивільної процесуальної дієздатності вони не мають змоги самостійно захистити свої порушені права в суді, тому цей обов’язок покладається на відповідні державні органи та батьків (опікунів, піклувальників) дитини. Відтак, чи не найважливішу роль у можливості здійснення захисту прав дітей відіграє наявність в особи, яка представлятиме їхні інтереси, можливості отримання безперешкодного доступу до правосуддя»  зазначено у пояснювальній записці.

На її думку , зазначене питання потребує належного законодавчого врегулювання з метою дотримання принципу правової визначеності та забезпечення прав осіб, які звертаються до суду за захистом прав та інтересів малолітніх чи неповнолітніх осіб.

Що пропонується законопроектом

Зокрема законопроектом пропонується встановити, що судовий збір не справляється за подання:

«Позовної заяви, апеляційної і касаційної скарг, заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду, заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом, а також іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством, поданої про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб або в їх інтересах;»

Нагадаємо, що наразі  стаття 3 ч 3. п.14 Закону України «Про судовий збір» передбачає звільнення від сплати судового збору  тільки за подання заяви, апеляційної та касаційної скарги про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб;

Окрім цього, законопроектом пропонується виключити із пункту «ґ» частини першої статті 8 Закону України «Про судовий збір»  положення щодо звернення до суду особи, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб як одну з умов, яку суд повинен врахувати при вирішенні питання про відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати.

 Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, сплата судового збору при оскарженні рішень, в яких судом не вирішено питання про судові витрати: постанова КАС ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді