Як діяти судам під час пандемії та чи варто боятись скарг за перенесення справ

09:55, 25 марта 2020
Андрій Овсієнко: ВРП постійно відслідковує ситуацію в судовій системі і вживатиме усіх необхідних заходів з метою забезпечення належної роботи судів в умовах пандемії.
Як діяти судам під час пандемії та чи варто боятись скарг за перенесення справ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Бесіду вів
В’ячеслав Хрипун
,
«Судово-юридична газета»

Вже тиждень українські суди працюють у надзвичайних умовах карантину та пандемії. Серед суддів, працівників апаратів судів та юридичної спільноти в цілому виникли різні думки, як треба працювати судам в таких умовах. Одні вважають, що слід розглядати лише невідкладні справи, інші переконані, що суди взагалі тимчасово повинні припинити роботу. Також з боку суддів лунає багато скарг на відсутність в судах як індивідуальних засобів захисту, так і дезінфікуючих рідин. В Державній судовій адміністрації, як вже повідомляла «Судово-юридична газета», проблему визнають, однак вважають себе також заручниками обставин. Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко розповів «Судово-юридичній газеті», як суди можуть працювати в умовах пандемії коронавирусу, та чи будуть притягати суддів до відповідальності за перенесення справ, вже призначених до розгляду.

Чи відомо Вищій раді правосуддя, як працюють суди під час карантину?

Вища рада правосуддя проводить постійний моніторинг стану здійснення правосуддя у судах. Особлива увага – судам першої та апеляційної інстанцій. Нам добре відомо, що  ситуація зараз дуже непроста з точки зору організації роботи суду. В умовах карантину і викликаних ним обмежень робота судів поступово значно ускладнюється. Рада суддів України, Державна судова адміністрація, Верховний Суд в межах своєї компетенції надали роз’яснення стосовно вжиття невідкладних заходів щодо організації роботи судів в умовах карантину. Як нам відомо, в судах роблять все можливе. Вже встановлені тимчасові обмеження для доступу громадян в суди, встановлена пріоритетність розгляду справ, зменшена кількість розгляду справ протягом робочого часу тощо. Все це, безумовно, неприємні, але вимушені заходи в умовах сьогодення. Заходи, які вживаються судами, мають на меті не лише убезпечити суддів та працівників апаратів судів від поширення вірусу, а й самих відвідувачів судів, щоб вони не наражались на небезпеку. Ми маємо усвідомлювати, що сьогодні, в умовах пандемії, слід, у першу чергу, подбати про життя і здоров’я людей.

З судів повідомляють, що від Державної судової адміністрації та її територіальних підрозділів, які повинні забезпечувати суди всім необхідним, зараз фактично є або лише мінімальна допомога, або взагалі немає ніякої допомоги. Все необхідне – антисептики, дезінфікуючи засоби, маски – суддям доводиться закупати за власні кошти. Чи є така ситуація нормальною?

Ми також отримуємо таку інформацію і шукаємо разом з ДСА шляхи вирішення проблеми. Як відомо, 17 березня був прийнятий закон, який спрощує процедури державних закупівель, зокрема захисних засобів, необхідних для протидії коронавірусу. В межах своєї компетенції ми робимо все можливе для розблокування питання закупівлі засобів захисту для судів. Сподіваємось, у стислі строки ця проблема буде вирішена. Що стосується ДСА, та й взагалі ситуації із закупівлею для судів необхідних засобів, то тут проблема є невід’ємною від загального стану речей з протидією вірусу у країні. Тому зараз судам це слід враховувати.

Серед суддів нерідко можна зараз зустріти думку про те, що роботу судів треба тимчасово припинити, а суддям та апарату – піти у тимчасові відпустки.

Хочу зазначити: Конституція визначає, що навіть в умовах воєнного та надзвичайного стану робота судів не може бути припинена, тобто не може бути обмежено конституційне право людини на судовий захист. В таких умовах, як зараз, суд є форпостом в питаннях захисту та забезпечення прав громадян. Тому судді мають чітко усвідомлювати свою роль для держави. Як відомо, судовому розгляду підлягають справи різних категорій. Деякі з них вимагають розгляду у стислі строки та просто не можуть відкладатися. Тому в судах слід забезпечити принаймні розгляд невідкладних справ. Це є обов’язком суду. Якщо є можливість надати відпустки частині суддів та апарату або встановити відповідне чергування – це був би ідеальний варіант. Але, як відомо, не всі суди укомплектовані, є суди, де працює лише один суддя, а відтак правосуддя повинно здійснюватися. Не можуть суди взяти і зачинитись, як не можуть раптом припинити роботу або службу медичні установи, поліція, рятувальники чи збройні сили.

Відомо, що в багатьох судах розгляд господарських, цивільних, адміністративних та частково кримінальних справ переносять на інший час. Є вже випадки невдоволення сторін, які вимагають розгляду своїх справ. Чи не станеться так, що судді переноситимуть справи – це буде викликати незадоволення сторін, а потім – і відповідні скарги на суддів? Як ВРП реагуватиме на такі скарги?

Можу сказати, що ВРП буде розбиратись ретельно в таких випадках і, безумовно, враховуватиме обставини, які стали підставою для відкладення справи. Втім, ще раз зауважу, що судам потрібно вживати усіх необхідних заходів для дотримання прав і свобод учасників процесу. Там, де є така можливість, можна перейти до розгляду справ у письмовому провадженні чи надавати можливість сторонам ознайомлюватись з документами дистанційно. Однак такого, щоб суд просто зачинився і перестав працювати, бути не повинно. Складаючи присягу, судді усвідомлювали той рівень відповідальності, який на себе приймають. Гадаю, вони також усвідомлювали, що в житті може статися так, що працювати доведеться в різних умовах. Особисто я вважаю, що судді, навіть у цих умовах, які склались зараз, здатні бути мужніми. А держава мусить забезпечити кожного, зокрема суддів і працівників судів, засобами захисту. Переконаний, разом ми подолаємо цей виклик.

Є проблема з апаратами судів. В умовах транспортних обмежень не зовсім зрозуміло, як працівники апаратів судів повинні діставатися до роботи.

Можливо, в судах слід ввести чергування та продумати можливість доставки необхідних працівників апарату в суди. Голови судів та керівники апаратів повинні організувати роботу судів належним чином та мають власним прикладом показати, як треба працювати. Так, це буде непросто. Але саме зараз повинні проявитися організаційні навички голів судів та керівників апаратів судів.

Наразі поширюються чутки, що Вища рада правосуддя нібито на час особливого режиму припинила роботу. Наскільки це відповідає дійсності?

Це зовсім не відповідає дійсності. ВРП продовжує працювати, хоча частина працівників переведена на дистанційну роботу. Наскільки це можливо, проводяться засідання дисциплінарних палат. Безперервно збирається та оновлюється інформація щодо ситуації в судах, відбувається постійна комунікація з ДСА, органами державної влади. Зараз ми намагаємося вирішити питання з дистанційним розглядом дисциплінарних справ та рекомендацій кандидатів на посади суддів. Ми вживатимемо усіх заходів для забезпечення належної роботи судів в умовах пандемії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду