Процесуальні строки та позовну давність можуть подовжити: законопроект

09:53, 25 марта 2020
Народний депутат подав законопроект, яким пропонується продовження процесуальних строків і позовної давності на час карантину.
Процесуальні строки та позовну давність можуть подовжити: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, наразі суди масово відкладають чи переносять розгляд справ через запроваджений в Україні карантин

Втім, зміни до процесуальних кодексів з цього приводу не вносилися — суди в основному базуються на рішенні Ради суддів України, отже виникає питання щодо можливого порушення процесуальних строків. Зрозуміло, що ВРП не буде в цьому випадку карати суддів за затягування розгляду справ

Однак виникає питання стосовно того, чи зможуть учасники процесу вкластися у встановлені законодавством строки для подання відповідних процесуальних документів, зокрема щодо оскарження рішень або взагалі первинних документів - позовів, за якими може бути пропущена позовна давність.

24 березня у Верховній Раді України в зв’язку з цим зареєстровано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продовження процесуальних строків, строків позовної давності на час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), автором якого виступив народний депутат України, член Комітету з питань правової політики Сергій Власенко. На даний час тексту законопроекту поки немає на сайті ВР.

Відмітимо, що раніше народний депутат України Сергій Демченко заявив про розробку законопроекту, який врегулює проблеми здійснення судочинства в умовах епідемії коронавірусу.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писла, як діяти судам під час пандемії та чи варто боятись скарг за перенесення справ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області