Фактчек: чи відповідає дійсності заява Стефанчука про економію за рахунок зменшення зарплат суддів

11:03, 13 апреля 2020
Чому ужатись за рахунок суддівських зарплат не вийде та що має на увазі віце-спікер Руслан Стефанчук, говорячи про економію для боротьби з коронавірусом.
Фактчек: чи відповідає дійсності заява Стефанчука про економію за рахунок зменшення зарплат суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Віце-спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук зробив заяву, з якої у читачів може скластися хибне враження, що за рахунок обмеження суддівських зарплат 10 «мінімалками» вдасться поповнити «стабілізаційний фонд для боротьби з коронавірусом».

«…Я думаю, у понеділок нас очікує позитивне голосування за бюджет. Від цього також залежить створення стабілізаційного фонду для боротьби з коронавірусом. Вперше ми хочемо запропонувати таку правильну, на мою думку, правку, що на період коронавірусу плюс тридцять днів після нього ніхто в цій державі з тих, хто користується державним бюджетом, не може отримувати заробітну плату більше десяти мінімальних заробітних плат. Це стосується і наглядових рад державних підприємств, і суддів, і суддів КС, і прокурорів, і народних депутатів. Тому що держава повинна зрозуміти, що на цей період ми всі маємо ужатись і відчути себе єдиною нацією. Не може бути так, що хтось урізається, а хтось за правками вишукує собі фінансування», – сказав він в інтерв’ю Апосторофу.

Але насправді кошти від зменшення суддівських зарплат не підуть до фонду боротьби з коронавірусом, як це може здатися від заяви Руслана Стефанчука.

Адже загальна сума, яка виділена на суди першої та апеляційної інстанцій, у бюджеті не зменшується. Тобто, після обмеження зарплати суддів відбудеться внутрішній перерозподіл коштів, і те, що отримували б судді, піде на інші потреби судової системи – а не на боротьбу з коронавірусом, як може здатися після слів пана Стефанчука.

Зменшення відбувається на 110 млн грн у Верховного Суду та на 82 млн у Антикорупційного суду, і те – за рахунок видатків розвитку, а не фонду оплати праці.

Аналогічна ситуація відбудеться й в прокуратурі.

Детальніше про те, що насправді буде з зарплатами суддів та прокурорів, можна прочитати за посиланням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України