Альтернатива державним судам: що передбачив уряд Дениса Шмигаля у своїй програмі

15:27, 15 апреля 2020
Програма діяльності Кабінету Міністрів України передбачає створення ефективних систем медіації, третейських судів та арбітражів, альтернативних державним судам.
Альтернатива державним судам: що передбачив уряд Дениса Шмигаля у своїй програмі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Кабмін за підписом Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля вніс до Верховної Ради Програму діяльності Уряду на 2020 рік.

«Світ змінюється. Країни стоять на порозі глобальних перетворень. Поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, призвело до пандемії та змінило порядок денний. Ефективна відповідь на ці виклики дасть Україні новий поштовх до сталого розвитку.

Наша програма – реалістична, а підходи – відповідальні. Перший напрямок роботи – це подолання ризиків для життя і здоров’я наших громадян. Другий – відновлення економічного зростання»,  зазначають автори.

Так, «Уряд підтверджує незмінний курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію України. Плануємо реалізувати принципи економічного, правового, соціального розвитку, що передбачені в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Інтеграція до НАТО зміцнить обороноздатність України».

Зокрема в розділі «Підвищення стандартів життя» та інших йдеться про:

  • продовження медичної реформи та подальший розвиток системи фінансування надання медичних послуг,
  • продовження реалізації концепції «Нова українська школа»,
  • залучення фінансової підтримки міжнародних партнерів для реалізації реформ у сфері вищої і професійної освіти,
  • створення передумов для ефективного функціонування накопичувальної пенсійної системи,
  • формування цілісного україномовного культурно-інформаційного простору та розвиток кінематографу,
  • посилення національної інформаційної безпеки. Захист українського інформаційного простору, протидія інформаційній агресії, в тому числі на тимчасово окупованих територіях України.
  • налагодження міжрегіональної та міжвідомчої взаємодії у сфері національно-патріотичного виховання з метою утвердження єдиної національної системи цінностей.
  • залучення міжнародної допомоги для протидії кризовим явищам в економіці та проведення реформ в Україні.

У розділі «Розвиток і зміцнення правової держави» вичерпно йдеться про наступні кроки:

  • Убезпечення бізнесу та громадян від проявів рейдерства, обману, збільшення привабливості України для інвесторів завдяки їх впевненості у непорушності прав на відповідні активи, забезпечення ефективних процесів у процедурах банкрутства.
  • Створення ефективних систем медіації, третейських судів та арбітражів, альтернативних державним судам.
  • Надання незахищеним верствам населення доступної та якісної безоплатної правової допомоги.
  • Вирішення системних проблем у сфері захисту прав і свобод людини.
  • Створення гуманістичної системи виконання кримінальних покарань, яка гарантуватиме безпеку суспільства та забезпечуватиме соціальне зцілення людини.

Слід нагадати, що попередній уряд Олексія Гончарука також в своїй програмі казав про необхідність впровадити альтернативу державним судам.

«Для досягнення цілі ми створимо ефективну систему медіації, відновного правосуддя, третейських судів та арбітражів, конкурентних державним судам. Це має значно розвантажити судову систему на користь інструментів, до яких у сторін договору буде довіра»,  йшлося у тій програмі, яка, слід зазначити, була більш детальною, ніж нинішня.

Також щодо цифрової трансформації Уряд пропонує забезпечити переведення найбільш популярних послуг в електронну форму, впровадження єдиної в країні мережі фронт-офісів з надання адміністративних та інших публічних послуг і запровадження системи моніторингу та оцінки якості надання публічних послуг, розвиток публічних електронних реєстрів та інструментів електронної демократії, способів електронної ідентифікації, нових механізмів кваліфікованого електронного підпису та відкриття наборів даних тощо.

Нижче наводимо повний текст програми:

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва