КАС ВС розглянув справу щодо виплати премій працівникам суду та відмовив ДСА в позові

10:24, 30 апреля 2020
Держаудитслужба нарахувала теруправлінню ДСА збитки за виплату премій, остання звернулася до суду
КАС ВС розглянув справу щодо виплати премій працівникам суду та відмовив ДСА в позові
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області звернулося до суду з адміністративним позовом до управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області про визнання протиправною та скасування вимоги про усунення виявлених ревізією порушень при виплаті премій працівникам апаратів судів (прибиральникам та робітникам по обслуговуванню будівель судів) до професійних свят (День юриста, День працівника суду) та перерахування єдиного соціального внеску.

Теруправління вважало, що Держаудитслужба безпідставно зробила висновок про недотримання позивачем вимог законодавства при нарахуванні та виплаті працівникам апаратів судів - прибиральникам та робітникам по обслуговуванню будівель судів, премій до професійних свят (День юриста, День працівника суду) та ЄСВ, оскільки працівниками апарату суду є всі особи, які обіймають посади згідно штатного розпису та структури суду на відповідний рік.

Натомість відповідач заперечував, що наказом Міністерства праці України від 02 жовтня 2016 року № 77 «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів», не передбачено преміювання з нагоди професійних свят.

Одночасно Держаудитслужба дотримувалася думки, що оскільки у вимозі, яка є предметом даного спору, йдеться про виявлені збитки і необхідність їх усунення у встановленому законодавством порядку, то в цій частині вона є рекомендаційною. Шляхом усунення виявлених порушень є стягнення зайво виплачених коштів з осіб, винних у нарахуванні разових премій з нагоди професійних свят Дня юриста і Дня працівника суду прибиральникам та робітникам по обслуговуванню будівель судів, або добровільного повернення особами, які отримали зазначені премії, за їх заявами.

Цікавим є те, що листом від 28 грудня 2016 року за № 06-02/15-10/6932 управління Держпраці в Івано-Франківській області повідомило теруправління ДСА, що премії до професійних свят працівникам апаратів судів (державним службовцям, службовцям та робітникам) протягом 2014-2015 років підлягали нарахуванню і виплаті і, відповідно, не суперечили нормам законодавства.

Розглядаючи справу № 809/504/17 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду наголосив, що предметом оскарження у порядку адміністративного судочинства може бути лише таке рішення, яке породжує безпосередньо права чи обов`язки для позивача.

Натомість, у справі, яка розглядається, Держаудитслужба пред`явила вимогу про усунення порушень, виявлених під час ревізії ТУ ДСА в Івано-Франківській області, при цьому в оскаржуваній частині вимога вказує на виявлені збитки та їхній розмір.

Разом з цим дії відповідача щодо включення до оскаржуваної вимоги певних відомостей самі по собі не створюють та не припиняють права чи обов`язків особи, а лише фіксують певні факти. (див. також Постанови Верховного Суду від 23 квітня 2019 року в справі № 820/339/17, від 11 лютого 2020 року в справі № 804/2282/16, 18 березня 2020 року в справі № П/811/140/17).

Тобто, КАС ВС вважає, що оскаржувана вимога не містить імперативного характеру та не створює правових наслідків для позивача.

Щодо обґрунтованості нарахування премій, то КАС дотримується думки, що законність та правильність обчислення розміру збитків може бути предметом перевірки у судовому порядку за позовом органу державного фінансового контролю про їх стягнення, а не у справі за позовом підконтрольної установи про визнання вимоги протиправною.

Раніше під час розширеної наради з головами апеляційних та касаційних судів, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк прокоментував шквал колективних скарг працівників апаратів судів щодо незадовільного рівня заробітної плати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді