Офіційний вісник України – це товстенька книжечка, яку ніхто не купує, — Денис Малюська

07:00, 15 мая 2020
Чому Мін'юст запропонував припинити друк Урядового кур’єра і Офіційного вісника України.
Офіційний вісник України – це товстенька книжечка, яку ніхто не купує, — Денис Малюська
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, законодавство України наразі плинне, як ніколи раніше. Зміни вносяться постійно, і одна й та сама норма може змінюватися кілька разів на місяць. Є й випадки, коли ухвалені закони відрізняються за своїм змістом з опублікованими

13 травня на засіданні уряду буде розглянута та схвалена ініціатива Міністерства юстиції про внесення змін до Указу Президента №503 від 1997 року «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

Так, пропонується прибрати з Указу слово «друковані». Буде припинено друк «Урядового кур'єра» і «Офіційного вісника України», в яких згідно цьому Указу Президента підлягають оприлюдненню закони України, інші акти Верховної Ради, акти Президента України, Кабінету Міністрів не пізніше, як у 15-денний строк після їх прийняття.

Крім того, змінами передбачено, що постанови КМУ набирають чинності з дня їх офіційного опублікування (замість нині передбаченого указом Президента порядку «опублікування в офіційних друкованих виданнях»).

Крім того, вносяться зміни до Указу Президента від 13 грудня 1996 року №1207 «Про опублікування актів законодавства України в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України». Також визнаються такими, що втратили чинність Укази Президента «Про видання збірників актів законодавства України» та «Питання оновлення збірників актів законодавства України» від 1996 року.

Представляв ініціативу на засіданні Кабміну міністр юстиції Денис Малюська.

«Зараз укази Президента передбачають, що «Офіційний вісник України» і «Урядовий кур'єр» повинні бути друкованими виданнями. Слово «друковані» ми прибираємо з огляду на те, що «Офіційний вісник України» це видання, яке знаходиться у веденні Міністерства юстиції.

Це товстенька книжечка, яку ніхто не купує, крім передплатників, і такими передплатниками є територіальну підрозділи Міністерства юстиції.

Наявність друкованої версії таких книжечок, які ніхто не купує, і які нікому не потрібні це зайва втрата державних коштів. Більш того, бюджет не передбачає їх видання і раніше вони жевріли за рахунок того, що ми просто вимагали їх підписувати.

Зараз ми нікого не змушуємо. Тому ми просимо зараз бути сучасними і переходити в електронний формат», — зазначив він.

В свою чергу, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в цілому підтримала пропозицію Мін'юсту. Разом з тим, вона запропонувала викласти пункт, який регулює набрання чинності нормативно-правовими актами КМУ трохи по-іншому:

«Нормативно-правові акти КМУ набирають чинності з моменту їх офіційного опублікування, якщо більш пізній строк набрання ними чинності не передбачено в цих актах. Акти КМУ, які визначають права і обов'язки громадян, вступають в силу не раніше дня з їх опублікування в офіційних виданнях». «Тобто, це не вимагає видання в друкованій версії», — додала вона.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області