Народні депутати пропонують посилити відповідальність за засмічення лісових насаджень: законопроект

15:50, 15 мая 2020
Законопроектом пропонується розширити перелік осіб, уповноважених складати протоколи про адміністративні правопорушення за статтею 73 КУпАП.
Народні депутати пропонують посилити відповідальність за засмічення лісових насаджень: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народні депутати від партії «Слуга народу»  Євгеній Брагар, Микола Стефанчук, Володимир Ватрас та Іван Калаур зареєстрували законопроект №3465 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за засмічення лісових насаджень».

Автори законопроекту зазначили, що охорона лісів від засмічень є надзвичайно важливим завданням держави. Необхідно виховати у громадян повагу до навколишнього природного середовища та культуру відпочинку на природі. Останнім часом ліси потерпають від діяльності людини, громадяни залишають побутове сміття у лісі, організовують сміттєзвалища, підприємства використовують ліси для захоронення відходів виробництва.

Тож,  даний законопроект підготовлений з  метою посилення відповідальності за засмічення лісових насаджень відходами різних видів, що має позитивно вплинути на стан лісових насаджень України.

Що пропонується законопроектом

Пропонується підвищити розмір штрафів за засмічення лісових насаджень сміттям, будівельними залишками, побутовими та іншими відходами (4250-5950 грн. для громадян та 5950 – 8500 грн. для посадових осіб) та доповнити ст. 73 КУпАП частиною другою, яка передбачає ще більш жорстке покарання (17000 – 32000 грн. для громадян та 32000-51000 грн. для посадових осіб) за організацією сміттєзвалищ у лісових насадженнях. При цьому під організацією сміттєзвалищ запропоновано розуміти створення таких звалищ та розміщення сміття і відходів на уже існуючих звалищах з використанням транспортних засобів незалежно від кількості відходів.

Окрім цього, законопроектом пропонується розширити перелік осіб, уповноважених складати протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 73 КУпАП, а саме за рахунок осіб, уповноважених виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад та працівниками органів внутрішніх справ (Національної поліції).

У пояснювальній записці автори підкреслюють, що це дасть органам місцевого самоврядування додаткові важелі впливу на стан лісових насаджень на території відповідної громади, а залучення до цього процесу поліції дозволить більш ефективно складати протоколи про адміністративні правопорушення (оскільки поліція має найбільше повноважень щодо встановлення особи, власника транспортного засобу і т.д), а також більш оперативно реагувати на повідомлення від громадян, що виявляють правопорушення (громадянин навряд чи знайде номер телефону, за яким можна повідомити відповідне лісове господарство про правопорушення, натомість зможе зателефонувати на лінію 102). Логічним продовженням зміни уповноважених осіб на складання протоколів про адміністративні правопорушення є також розширення переліку органів які такі протоколи розглядають та здійснюють власне притягнення до адміністративної відповідальності.

Пропонується такі функції покласти на адміністративні комісії при виконавчих комітетах сільських, селищних, міських рад (якщо правопорушення вчинене на території відповідної територіальної громади) та посадових осіб органів внутрішніх справ (Національної поліції).

Також пропонується виокремити забруднення лісів відходами виробництва чи небезпечними відходами та запровадити за це кримінальну відповідальність, доповнивши Кримінальний кодекс України статтею 239-3, яка передбачатиме відповідальність у вигляді штрафу 85000 – 17000 грн., або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, а у випадку вчинення діяння повторно або за попередньою змовою групою осіб - обмеженням волі на строк від двох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також ми повідомляли, що Верховна Рада посилила відповідальність за випалювання сухої трави: прийнято закон.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки