Мін’юст розробив законопроект про порядок тимчасового обмеження права виїзду за межі України

15:47, 18 мая 2020
Мін’юст хоче, щоб виконавці самостійно обмежували право виїзду з України без звернення в суд.
Мін’юст розробив законопроект про порядок тимчасового обмеження права виїзду за межі України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції України розробило проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів».

 Законопроектом пропонуються зміни до низки нормативних актів, які регулюють порядок обмеження виїзду з України.

 За пропозиціями Мін’юсту право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли він не виконує зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням  інших органів  (посадових    осіб),  що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

 Сьогодні Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» це питання регулює не так жорстко, поки що мова йде умисне ухилення від виконання зобов’язань.

 Таке обмеження сьогодні встановлюється за рішенням суду, проте Міністерство висловлює бажання надати виконавцю право виносити мотивовану постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України.

 Щоправда, законопроект містить обмеження цього права, оскільки стаття 36-1, яку пропонується включити в Закон України «Про виконавче провадження» спочатку відсилає виконавця в суд, якщо мова йде про стягнення періодичних платежів.

 Виконавець буде виносити постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України у таких випадках :

  • У разі невиконання протягом двох місяців з дня відкриття виконавчого провадження боржником – фізичною особою рішення, за яким сума стягнення перевищує двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, постанови у справі про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 130 КУпАП;
  • у разі повторного невиконання боржником рішень, за якими він зобов'язаний вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення.

 У разі повторного невиконання без поважних причин боржником рішення про встановлення побачення з дитиною, рішення про усунення перешкод у побаченні з дитиною, наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці виконавець також буде виносити постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України.

 Постанова державного виконавця про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України буде затверджуватися керівником органу державної виконавчої служби, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець.

 Постанова приватного виконавця про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України буде погоджуватися керівником структурного підрозділу територіального органу Міністерства юстиції України, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері примусового виконання рішень на території виконавчого округу приватного виконавця.

 Такий же порядок планують застосовувати під час виконання рішення про стягнення аліментів, рішення про встановлення побачення з дитиною, рішення про усунення перешкод у побаченні з дитиною,

 Тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України будуть знімати у разі отримання виконавцем документального підтвердження виконання в повному обсязі рішення боржником або ухвали суду про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України.

Постанова про зняття тимчасового обмеження також підлягатиме затвердженню.

 Раніше Кабмін надав Мін’юсту строк на реалізацію проекту з платними камерами СІЗО до кінця наступного року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду