Посилення відповідальності за неправдиве повідомлення про «замінування»: Кабмін розгляне законопроект

13:40, 15 июля 2020
Метою прийняття законопроекту є суттєве зменшення кількості завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян.
Посилення відповідальності за неправдиве повідомлення про «замінування»: Кабмін розгляне законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 15 липня, Кабмін планує розглянути Проект закону «Про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян».

«Метою прийняття законопроекту є суттєве зменшення кількості завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності, а також забезпечення економії матеріальних й інших ресурсів органів державної влади, які використовуються для їх перевірки та усунення негативних наслідків розповсюдження неправдивої інформації», - зазначено у пояснювальній записці.

Проблема, яка потребує роз’яснення

Автори законопроекту наголошують, що кількість завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності за останній час набула загрозливого масштабу.

Згідно з відомостями Національної поліції України за 2019 рік слідчими розпочато досудове розслідування близько 2000 кримінальних правопорушень, передбачених статтею 259 Кримінального кодексу України, що у двічі більше показників, зареєстрованих упродовж 2018 року. Крім того, із січня до березня 2020 року розпочато 213 кримінальних проваджень за вказаною статтею.

При цьому повідомлення носять комплексний характер, коли одночасно повідомляється про замінування десятків об’єктів.

Що пропонується законопроектом

Документом пропонується встановити, як обов’язкове, додаткове покарання у вигляді конфіскації майна за вчинення злочину, передбаченого статтею 259 КК України.

«Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, -  карається позбавленням волі на строк від двох до шести років з конфіскацією майна».

Частина друга статті 259 КК України викладається в новій редакції, яка встановлює посилену кримінальну відповідальність.

«Те саме діяння, якщо об’єктами неправдивого повідомлення стали критично важливі об’єкти інфраструктури або будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, або заклади охорони здоров’я, або заклади освіти, або якщо воно спричинило тяжкі наслідки, або вчинене повторно – карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна»

Окрім цього, стаття 259 КК України доповнюється також приміткою, якою визначається зазначений у частині другій  термін «критично важливі об’єкти» вживається в значенні, визначеному Законом України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» - підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, діяльність яких безпосередньо пов’язана з технологічними процесами та/або наданням послуг, що мають велике значення для економіки та промисловості, функціонування суспільства та безпеки населення, виведення з ладу або порушення функціонування яких може справити негативний вплив на стан національної безпеки і оборони України, навколишнього природного середовища, заподіяти майнову шкоду та/або становити загрозу для життя і здоров’я людей (п. 16 частини першої  статті 1 Закону)».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде