Пропуск строку на апеляційне оскарження: практика ВС

08:20, 28 июля 2020
ВС роз’яснив, з якого моменту розпочинається перебіг строку на апеляційне оскарження.
Пропуск строку на апеляційне оскарження: практика ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Дата оголошення судового рішення, в тому числі й ухвали слідчого судді, безпосередньо пов`язується з датою виходу суду з нарадчої кімнати і саме з цієї дати, яка зазначається у вступній частині ухвали, розпочинається перебіг строку на апеляційне оскарження. При цьому оголошення резолютивної частини рішення жодним чином не впливає на визначений процесуальним законом порядок обчислення строку апеляційного оскарження.

На цьому наголосив Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у справі № 462/8437/14-к.

Обставини справи

Ухвалою слідчого судді Залізничного районного суду м. Львова у відмовлено в задоволенні скарги особи_1 на постанову старшого слідчого Залізничного ВП ГУНП у Львівській області про закриття кримінального провадження.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою, особа_1 оскаржила її в апеляційному порядку.

Ухвалою судді-доповідача Львівського апеляційного суду апеляційну скаргу особи_1 на ухвалу слідчого судді Залізничного районного суду м. Львова повернуто як таку, що подана після закінчення строку на апеляційне оскарження.

У касаційній скарзі адвокат, який діє в інтересах особи_1, ставив питання про скасування ухвали судді-доповідача апеляційного суду і призначення нового розгляду в суді апеляційної інстанції. На обґрунтування своїх вимог зазначав, що повний текст ухвали слідчого судді від 17 вересня 2019 року було оголошено лише 23 вересня 2019 року та направлено особі_1 24 вересня 2019 року. Тобто на час оголошення резолютивної частини ухвали слідчого судді особа не знала і не могла знати підстав та обґрунтувань відмови в задоволенні її скарги, а тому і не могла у п’ятиденний строк оскаржити таку ухвалу в апеляційному порядку.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслюють, що при вирішенні питання про те, який саме день слід вважати днем оголошення ухвали слідчого судді - день оголошення резолютивної частини ухвали чи день оголошення повного її тексту, суд повинен керуватися приписами ст. 376 КПК України.

Так, відповідно до вимог ч .1 ст. 376 КПК України судове рішення проголошується негайно після виходу суду з народної кімнати. При цьому головуючий у судовому засіданні роз’яснює зміст рішення, порядок і строк його оскарження.

Тобто за змістом ст. 376 КПК України, дата оголошення судового рішення, в тому числі й ухвали слідчого судді, безпосередньо пов`язується з датою виходу суду з нарадчої кімнати і саме з цієї дати, яка зазначається у вступній частині ухвали, розпочинається перебіг строку на апеляційне оскарження. При цьому оголошення резолютивної частини рішення жодним чином не впливає на визначений процесуальним законом порядок обчислення строку апеляційного оскарження.

ВС зазначив, що  у випадку необізнаності учасників судового провадження з мотивами прийнятого рішення зазначені обставини за їх клопотанням можуть бути визнані поважною причиною пропуску строку на апеляційне оскарження та підставою для його поновлення в порядку, передбаченому ст. 117 КПК України.

За таких обставин останнім днем на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді Залізничного районного суду м. Львова від 17 вересня 2019 року є 23 вересня 2019 року (робочий день).

Під час дослідження матеріалів провадження встановлено, що особа_1 з апеляційною скаргою звернулася 2 жовтня 2019 року (згідно зі штампом на конверті поштового відправлення), тобто поза межами строку на апеляційне оскарження.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 399 КПК України апеляційна скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку апеляційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд апеляційної інстанції за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Суддя-доповідач апеляційного суду дійшов висновку, що апеляційна скарга  особи_1 подана після закінчення строку на апеляційне оскарження, у скарзі не порушувалося питання про поновлення відповідного строку, а тому ухвалою від   4 жовтня 2019 року повернув апеляційну скаргу на підставі п. 4 ч. 3 ст. 399 КПК України.

Колегія суддів погодилась з такими висновками судді-доповідача апеляційного суду.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВС висловився щодо поновлення строку на апеляційне оскарження

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки