Зарахування до пільгового стажу періоду проходження військової служби в районах Крайньої Півночі: позиція ВС

12:37, 3 августа 2020
Верховний Суд роз’яснив особливий порядок дії закону в часі щодо зарахування до пільгового трудового (страхового) стажу періоду проходження військової служби в районах Крайньої Півночі.
Зарахування до пільгового стажу періоду проходження військової служби в районах Крайньої Півночі: позиція ВС
loda.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Період проходження військової служби на офіцерських посадах у місцевостях, які віднесені до району Крайньої Півночі та прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього СРСР, зараховується до пільгового трудового (страхового) стажу у кратному пільговому обчисленні - один місяць служби за півтора місяці.

До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши у касаційному порядку адміністративну справу за позовом фізичної особи до Головного управління Пенсійного фонду України про визнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити певні дії.

Суть цієї справи полягає у тому, що особа проходила військову службу на офіцерських посадах, у тому числі в районі Крайньої Півночі. При звільнені з військової служби особі визначено загальну вислугу років з урахуванням пільгового обчислення за період проходження служби в районі Крайньої Півночі з розрахунку один місяць служби за півтора місяці. У подальшому після звернення позивача для перерахунком пенсії за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» Управлінням Пенсійного фонду України таку пенсію призначено, однак вже виходячи із загального трудового (страхового) стажу станом дату звернення за перерахунком, тобто без пільгового обчислення часу військової служби в районі Крайньої Півночі та прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього СPCP.

Управління Пенсійного Фонду обґрунтувало таке рішення тим, що необхідною умовою для застосування кратності при розрахунку стажу є укладення трудового договору на строк не менше ніж 3 роки. У випадку неможливості надання трудового договору документами, які можуть бути підставою для застосування кратного обчислення стажу в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, є трудова книжка або довідка підприємства, установи, організації, де працювала особа.

Не погоджуючись з таким рішенням позивач звернувся до адміністративного суду.

Суди першої та апеляційної інстанцій задовольнили адміністративний позов, виходячи з того, що рішення відповідача про відмову зарахувати позивачу до трудового (страхового) стажу період військової служби районі Крайньої Півночі у кратному пільговому обчисленні - один місяць служби за півтора місяці суперечить нормам діючого законодавства, порушує права позивача, передбачені Конституцією України.

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду погодилась з такими висновками судів першої та апеляційної інстанцій, враховуючи, зокрема, що згідно з положеннями пункту «в» частини третьої статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року № 1788-ХІІ (у редакції, чинній на час виникнення спірних відносин) до стажу роботи зараховується, зокрема, військова служба, незалежно від місця її проходження. Крім того, частиною четвертою статті 24 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон № 1058-IV) передбачено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Колегія суддів також врахувала, що згідно з пунктом 5 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV період роботи до 1 січня 1991 року в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього СРСР, а також на острові Шпіцберген зараховується до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло до 1 січня 1991 року.

Судом було встановлено, що у період до 1 січня 1991 року питання обчислення стажу роботи в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до цих районів, було врегульовано, зокрема, Положенням про порядок призначення і виплати державних пенсій, затвердженим постановою Ради Міністрів СРСР від 3 серпня 1972 року № 590 (далі - постанова № 590). Окрім того, постановою Ради Міністрів СРСР від 10 листопада 1982 року № 986 було затверджено Положення про пенсійне забезпечення осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів, військовослужбовців надстрокової служби та їх сімей, у підпункті «д» пункту 55 якого зазначалось, що окремі періоди служби при обчисленні вислуги років для призначення пенсій зараховуються на пільгових умовах, зокрема, в районах Крайньої Півночі: один місяць служби за півтора місяці.

На цій підставі Верховним Судом сформульовано правовий висновок, відповідно до якого, у зв`язку з особливим характером військової служби військовослужбовцям надаються передбачені законом пільги, гарантії та компенсації. Однією з соціальних пільг, визначених державою такій категорії громадян України, є обчислення вислуги років (часу проходження військової служби) на пільгових умовах для призначення пенсій. Зокрема, військовослужбовцям, які проходили службу до 1 січня 1991 року на офіцерських посадах у місцевостях, які віднесені до району Крайньої Півночі та прирівняних до районів Крайньої Півночі колишнього СРСР, період цієї служби зараховується до пільгового трудового (страхового) стажу у кратному пільговому обчисленні - один місяць служби за півтора місяці.

Постанова Верховного Суду від 16 червня 2020 року у справі № 727/1441/17 (адміністративне провадження № К/9901/15852/18).

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва