Законопроект про Бюро економічної безпеки депутати вирішили розділити на два окремих

16:55, 7 августа 2020
Бюро економічної безпеки: питання змін до КК та КПК виділили із основного законопроекту.
Законопроект про Бюро економічної безпеки депутати вирішили розділити на два окремих
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Раду внесено законопроект № 3959 від 06.08.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації окремих положень діяльності Бюро економічної безпеки України». 

Депутати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики вирішили за необхідне виділити окремі положення із проекту Закону України «Про Бюро економічної безпеки України» та віддати їх на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, що логічно, оскільки вони стосуються цілого блоку питань кримінальної та адміністративної юстиції.

Законопроектом пропонуються такі зміни в законодавство:

  1. У Кодексі України про адміністративні порушення:

а) визначається відповідальність працівників Бюро економічної безпеки України, які мають спеціальні звання, за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами;

б) передбачається адміністративна відповідальність за незаконне використання найменування та ознак належності до Бюро економічної безпеки України.

  1. У Кримінальному кодексі України:

а) додається такий вид злочину, як шахрайство з податком на додану вартість як окремий вид кримінального правопорушення, закріплений за підслідністю Бюро економічної безпеки України, в тому числі для уникнення суперечностей між правоохоронними органами щодо підслідності статті 191 Кримінального Кодексу України.

  1. У Кримінальному процесуальному кодексі України:

а) уточнюється основна та додаткова підслідність Бюро економічної безпеки України;

б) закріплені особливості початку досудового розслідування кримінальних правопорушень, передбачених статтями 212, 2121 Кримінального кодексу України, а саме – початок досудового розслідування лише у разі, коли податкове правопорушення визначено актом документальної перевірки відповідно до вимог статті 86 Податкового кодексу України та іншими додатковими фактичними даними;

в) закріплені повноваження для здійснення оперативно-розшукової діяльності, а також досудового розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Бюро економічної безпеки України;

 г) органи, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, виключаються із переліку органів досудового розслідування. Натомість в цей перелік додаються підрозділи детективів органів Бюро економічної безпеки України.

Бюро економічної безпеки України буде здійснювати функції не тільки досудового розслідування, але і проводити дізнання. Бюро буде також мати оперативні підрозділи. До речі, заборонять доручати проведення слідчих (розшукових) дій оперативним підрозділам органів безпеки під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, які віднесені законом до підслідності Національного антикорупційного бюро України або органів Бюро економічної безпеки України.

Слідчий та прокурор отримають право надавати доручення у кримінальних провадженнях лише оперативним підрозділам того органу, який здійснює у відповідних кримінальних провадженнях досудове розслідування (окрім оперативних підрозділів органів і установ виконання покарань та органів Державної прикордонної служби України).

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Комітет рекомендував Раді прийняти за основу законопроект про Бюро економічної безпеки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва