Покарання за поширення пліток — наступ на свободу слова: позиція ЄСПЛ

08:20, 21 августа 2020
Депутат з Росії вважав, що його покарання є наступом на свободу слова.
Покарання за поширення пліток — наступ на свободу слова: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розглянув скаргу № 69575/10, записану як «Рашкін проти Росії».

Обставини справи

Справа стосувалася визнання заявника винним у наклепі за твердження під час промови, проголошеної ним під час політичної акції.

Заявник у цій справі – російський громадянин, 1955 року народження, який проживає в м. Саратов. У листопаді 2009 року заявник, на той час депутат парламенту від опозиційної Комуністичної партії, виступив із промовою у м. Саратов на честь відзначення 92-ї річниці Жовтневого перевороту.

Він звинуватив різних політиків у злочинах проти нації, включаючи іншого депутата, члена парламенту Росії від Саратовської області від правлячої партії «Єдина Росія». Ображений депутат звернувся до суду з дифамаційним позовом; у квітні 2010 року суд першої інстанції задовольнив його позов, присудивши на користь позивача 1 000 000 рублів компенсації моральної шкоди. В травні 2010 року суд апеляційної інстанції залишив рішення суду першої інстанції без змін. Заявник скаржився за статтею 10 Конвенції на те, що його було визнано відповідальним за дифамацію (поширення пліток) щодо іншого члена парламенту.

Судді довго не могли дійти згоди стосовно вирішення даної скарги. Врешті чотирма голосами проти трьох було визнано, що було порушено статтю 10 Конвенції (свобода вираження поглядів).

Відтак, держава-відповідач повинна сплатити заявнику протягом трьох місяців з дня набрання остаточного рішення 7 800 євро.

З моменту закінчення вищезгаданих трьох місяців до розрахунку за вказаною сумою сплачуватимуться прості відсотки за ставкою, що дорівнює граничній ставці позики Європейського центрального банку протягом періоду дефолту плюс три процентні пункти.

При цьому в кінці справи опубліковані власні думки суддів, де вказано, що поширення фейків і пліток не може підпадати під захист свободи слова.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде