Депутаты хотят ввести ответственность за «скрученный» пробег авто

11:55, 8 сентября 2020
Также предлагается ввести норму о том, что обязательный техконтроль авто предусматривает сверку и фиксацию показателей одометра в Едином госреестре транспортных средств.
Депутаты хотят ввести ответственность за «скрученный» пробег авто
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Группа народных депутатов зарегистрировала законопроект о введении административной ответственности за эксплуатацию транспортного средства с неработающим одометром или незаконное уменьшение его показателей.

Об этом идет речь в законопроекте №4039.

Напомним, что одометр – это специализированный прибор учета, используемый как счетчик преодоленного расстояния на колесных транспортных средствах. Таким образом, в КоАП появится статья 121-3, которая будет предусматривать ответственность за «скрученный» пробег:

Стаття 121-3. Експлуатація транспортного засобу з непрацюючим одометром або незаконне зменшення його показників.   

Експлуатація транспортного засобу з непрацюючим одометром, — тягне за собою накладення штрафу у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Експлуатація транспортного засобу з показниками одометра меншими ніж останні зафіксовані в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів, — тягне за собою накладення штрафу у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Експлуатація транспортного засобу, що підлягає першій державній реєстрації, з показниками одометра меншими ніж ті що зазначені у митній декларації для вільного обігу транспортного засобу на митній території України, — тягне за собою накладення штрафу у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Незаконне зменшення показників одометра транспортного засобу, а також повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною другою або третьою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, — тягне за собою накладення штрафу у розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Примітка. Суб’єктом правопорушення, передбаченого частинами першою та другою цієї статті, є  фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, а в разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу — належний користувач транспортного засобу; суб’єктом правопорушення, передбаченого у частині третій цієї статті, є фізична особа або керівник юридичної особи, яка є власником транспортного засобу; у разі незаконного зменшення показників одометра транспортного засобу передбаченого  частиною четвертою — особа, яка вчинила втручання в роботу одометра, що призвело до зменшення його показників. Якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, — відповідальна особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи.

Не вважається порушенням, зазначеним у цій статті, заміна одометра (окремо або у складі панелі приладів) на інший, а також переповнення лічильника пробігу, за умови повідомлення  територіального органу Міністерства внутрішніх справ України у порядку визначеному Кабінетом Міністрів України.

Кроме того, предлагается предусмотреть в Законе «О дорожном движении» норму о том, что государственная регистрация транспортного средства заключается в осуществлении комплекса мероприятий, связанных, в том числе, с фиксацией и, при необходимости, исследованием показателей одометра и пр.

Также предусмотрено, что обязательный технический контроль транспортного средства предусматривает сверку и фиксацию показателей одометра в Едином государственном реестре транспортных средств.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді