МЗС працює над законом про подвійне громадянство, — Кулеба

11:53, 8 сентября 2020
На думку міністра, норма про легалізацію подвійного громадянства в Україні «давно назріла».
МЗС працює над законом про подвійне громадянство, — Кулеба
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У інтерв’ю Радіо Свобода Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на питання про перспективи ухвалення закону щодо подвійного громадянства відповів, що він особисто підтримує ухвалення такого закону, а також, що МЗС вже працює над розробкою відповідного законопроекту.

«Я є прихильником подвійного громадянства, за виключенням громадянства з державою-агресором. Ми працюємо з парламентом для того, щоб це закон був ухвалений. Я вважаю, що він відповідає інтересам України і ця норма давно назріла», — зазначив міністр.

Послідовна робота

Варто відзначити, що майбутній закон про подвійне громадянство перегукується із подібною законодавчою ініціативою Президента. Так, у грудні 2019 року із Офісу Президента до Верховної Ради надійшов законопроект №2590, який передбачає внесення змін до законів України щодо питань громадянства. Розгляд президентського законопроекту було відкладено у травні 2020 року.

Цей законопроект наразився на серйозну критику з боку Головного науково-експертного управління Верховної Ради, адже частина пропонованих змін фактично узаконює подвійне громадянство. В той же час, зазначають експерти, що «Змінами до ст. 19 Закону (про громадянство, - прим) передбачається, що добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави перестане бути підставою для втрати громадянства України (виключається зміст чинного п. 1 ч. 1 ст. 19), що так само свідчить про втілену у проекті ідею більш лояльного ставлення до подвійного (множинного) громадянства в Україні». «Головне управління вважає такий підхід, принаймні, дискусійним з огляду на конституційний принцип єдиного громадянства», — зазначає управління.

19 травня 2020 року розгляд цього законопроекту було відкладено.

Втім, ідею запровадження подвійного громадянства для українців підтримує не тільки нинішній міністр закордонних справ, а й очільник МЗС у 2014-2019 Павло Клімкін. Ексміністр свого часу привітав те, що Володимир Зеленський у своїй промові підняв питання подвійного громадянства для закордонних українців.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва