Депутат хоче зобов’язати іноземців - членів наглядових рад подавати декларації

15:55, 8 сентября 2020
Нардеп вважає, що декларації членів наглядових рад мають перевірятися на рівні з президентською.
Депутат хоче зобов’язати іноземців - членів наглядових рад подавати декларації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат Володимир Кабаченко зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт № 4023 щодо внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо декларування іноземців-нерезидентів. Законопроєкт передбачає внесення змін всього до двох статей закону «Про запобігання корупції», статті 45 та статті 50.

Так, пан Кабаченко пропонує виключити із закону частину 6 статті 45, якою передбачено, що іноземці-нерезиденти, які є членами наглядових рад державних установ, не зобов’язані подавати декларації. Натомість народний депутат вважає за доцільне додати членів наглядових рад (як українців, так і іноземців) у примітку до статті 50, у якій визначено перелік службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а тому підлягають повній перевірці декларацій.

У пояснювальній записці до своєї законодавчої ініціативи пан Кабаченко зазначає, що потреба у розробці та ухваленні цього законопроєкту обґрунтована необхідністю встановлення «однакових умов фінансового контролю для громадян України та іноземців-нерезидентів з метою припинити існування дискримінаційних чинників, що застосовуються до громадян України».

Втім, обґрунтовуючи пропоновані ним зміни, народний депутат жодним чином не пояснює потребу віднесення членів наглядових рад державних установ до переліку осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Окремо варто відзначити, що ця пропозиція включає і членів та членкинь наглядових рад, які є українцями. Тобто пропонований законопроєкт не тільки «урівнює» національних та іноземних спостерігачів, але й ускладнює всім потенційним учасникам процес входження до наглядових рад.

Загалом, рішення щодо покладання обов’язку на іноземців-нерезидентів подавати декларації для участі у наглядових радах видається неоднозначним. З одного боку, дійсно, відсутність декларування для іноземців створює нерівні умови для участі у радах для іноземних та національних представників. З іншого ж, спрощення процесу долучення іноземців до наглядових рад було використано з метою більшого залучення саме іноземних представників задля більш сучасного і ефективного управління державними установами та підприємствами. У свою чергу, створення додаткових перешкод на шляху до участі іноземних експертів-управлінців у наглядових радах може призвести до відтоку іноземців із цих рад.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва