МВС хоче зменшити рятувальникам компенсацію за оренду житла

13:30, 9 сентября 2020
На думку міністерства, таке рішення не матиме впливу на інтереси рятувальників.
МВС хоче зменшити рятувальникам компенсацію за оренду житла
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство внутрішніх справ виносить на розгляд Кабінету міністрів пропозицію щодо внесення змін до порядку виплати компенсації за оренду житла для рятувальників. Пропозиція полягає у зміні підходу до обрахування граничного розміру такої допомоги — замість мінімальних зарплат використовувати прожиткові мінімуми.

Так, проєктом передбачено, що рятувальники у місті Києві будуть отримувати допомогу на оренду житла у розмірі, не більшому за 2 прожиткові мінімуми для працездатних осіб, у обласних центрах, Севастополі та Сімферополі — не більше 1,5 мінімуми, у інших містах — не більше одного. При цьому, зараз рятувальники за такою самою градацією мають право отримати до двох, півтори та однієї мінімальної зарплати відповідно. Так, рятувальник у Києві тепер може сподіватися лише на 4204 гривні замість 10000 гривень. Тобто, розмір допомоги фактично зменшується у майже 2,5 рази.

У пояснювальній записці йдеться про те, що такі зміни — це вимога ухваленого у 2016 закону. Цей закон зокрема передбачає, що після його ухвалення мінімальна заробітна плата не повинна використовуватись у якості розрахункової величини для визначення розміру виплат. Втім, жодних обґрунтувань фактичного зменшення допомоги у 2,5 рази документ не містить. Більше того, у документі йдеться, що реалізація пропонованих змін «не матиме впливу на інтереси окремих верст (груп) населення».

Крім того, проект передбачає зміни до порядку отримання допомоги для оренди житла. Так, для отримання допомоги до відповідного рапорту необхідно буде додавати копію договору про оренду житла. Це видається логічним, втім незрозуміло, чи буде ця норма відбивати фактичний стан справ у сфері оренди житла. Мова про те, що абсолютна більшість ринку оренди житла знаходиться у тіньовому секторі. Орендодавці не хочуть офіційно оформлювати відносини з орендарями для того, аби не платити податки, а тому надають перевагу простим письмовим (а іноді навіть і усним) домовленостям. Отже, якщо ця норма у документі означатиме, що компенсацію можна буде отримати лише за наявності копії нотаріально завіреного договору, це може суттєво зменшити кількість рятувальників, які зможуть отримати цю компенсацію.

Також МВС пропонує заборонити надавати допомогу на оренду житла особам, які винаймають житло у близьких осіб та членів сім’ї з метою запобігання корупційним ризикам.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва