В Україні з’явиться меморіальне кладовище борців за незалежність України

11:15, 23 сентября 2020
Уряд на засіданні розгляне законопроект про меморіальний комплекс, де будуть ховати борців за незалежність України минулого і сьогодення.
В Україні з’явиться меморіальне кладовище борців за незалежність України
hyser.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Кабінету Міністрів уряд розгляне законопроект щодо Національного військового меморіального кладовища. Рішення про створення Національного військового меморіального кладовища передбачено відповідною постановою Верховної Ради України, втім поняття такого кладовища не передбачено у законодавстві – йдеться у пояснювальній записці до документу. Законопроект вводить у законодавство сам термін НВМК, а також визначає особливості його правового статусу.

Відповідно до положень проекту, НВМК буде мати статус архітектурно-художнього комплексу. Розмістити його планують у Київській області на спеціально відведеній для цього ділянці. На території комплексу будуть організовані почесні поховання та перепоховання борців за незалежність України у ХХ столітті, військовослужбовців, які загинули під час виконання бойових завдань, ветеранів війни та осіб, які мають особливі заслуги перед Україною.

Окремо зазначено, що на цьому меморіальному кладовищі буде заборонено ховати осіб, які обіймали посади у комуністичній партії, керівні посади у СРСР, УРСР та інших радянських республіках, очолювали області та міста республіканського підпорядкування, а також працівники радянських органів держбезпеки. Виняток із вищезазначеної заборони становлять особи, які захищали суверенітет та територіальну цілісність України у ході АТО/ООС та борці за незалежність України у ХХ столітті.

Зазначено, що НВМК буде знаходитися у державній власності та не може бути приватизований чи переданий в оренду. Будівництво комплексу, його утримання, поховання і перепоховання на його території та можлива реставрація поховань будуть проводитися за кошти Державного бюджету. Порядок виділення коштів на утримання, а також намогильних споруд та меморіальних табличок, що будуть встановлюватися на території НВМК має затвердити уряд у тримісячний термін з моменту ухвалення цього законопроєкту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва