До КУпАП планують внести зміни щодо притягнення до адмінвідповідальності за вчинення домашнього насильства

14:54, 23 сентября 2020
Законопроект розроблено з метою вдосконалення механізму реагування на випадки домашнього насильства та насильства за ознакою статі.
До КУпАП планують внести зміни щодо притягнення до адмінвідповідальності за вчинення домашнього насильства
112 Україна
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 23 вересня, Уряд планує розглянути проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо зміни установленого порядку притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі».

«Законопроект розроблено з метою вдосконалення механізму реагування на випадки домашнього насильства та насильства за ознакою статі, посилення гарантій захисту прав членів сімей військовослужбовців, поліцейських та інших категорій осіб, які несуть відповідальність за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі за дисциплінарними статутами», - йдеться у пояснювальній записці.

Проблема, що потребує роз’яснення

Відповідно до статті 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти під час проходження зборів, особи рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту і Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, поліцейські несуть відповідальність за більшість адміністративних правопорушень, зокрема включаючи домашнє насильство та насильство за ознакою статі, лише за дисциплінарними статутами. Оскільки вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі не належить до правопорушень, пов’язаних із проходженням служби, особи, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів, уникають відповідальності у разі вчинення ними таких правопорушень.

Тож, законопроектом пропонується внести зміни до частини першої статті 15 КУпАП щодо відповідальності військовослужбовців та інших осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі, зокрема, встановити, що такі особи нестимуть адміністративну відповідальність за вказані правопорушення на загальних  підставах. Крім того, пропонується привести у відповідність до законодавства перелік осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних проступків.

Також документом передбачено внесення зміни до частини другої статті 268 КУпАП, спрямованої на забезпечення можливості розглядати справи про адміністративні правопорушення за статтю 1732 КУпАП без обов’язкової присутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, якщо така особа була належним чином повідомлена про розгляд справи, однак не з’явилась на засідання.

Автори пишуть, що запропоновані зміни спрямовані на забезпечення належного реагування в разі вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі військовослужбовцями, поліцейськими та іншими особами, на яких поширюється дія дисциплінарних проступків.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати пропонують заборони призначати Кабміну тимчасово виконуючих обов’язки міністрів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області