У Верховному Суді нагадали про пріоритет заробітної плати перед погашенням заборгованості іншим кредиторам

17:59, 5 октября 2020
КАС ВС: рахунки, передбачені для виплати заробітної плати, є рахунками зі спеціальним режимом.
У Верховному Суді нагадали про пріоритет заробітної плати перед погашенням заборгованості іншим кредиторам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 826/16275/16  зазначив, що заробітна плата в розумінні поняття "власності" є майном, на захист якого в тому числі стає стаття 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Виплата установою працівникам заробітної плати має пріоритет перед погашенням заборгованості іншим кредиторам підприємства, а рахунки, передбачені для виплати заробітної плати, є рахунками зі спеціальним режимом, на які орган державної виконавчої служби відповідно до вимог законодавства не накладає арешт, оскільки накладення арешту на рахунок боржника, який призначений також і для виплати заробітної плати та інших виплат працівникам боржника, унеможливить своєчасне здійснення таких виплат, що невідворотно призводить до порушення конституційних прав на оплату праці громадян, які працюють на підприємстві.

Аналогічна правова позиція наведена у постановах Верховного Суду від 29 січня 2020 року у справі №820/5422/17, від 17 січня 2020 року у справі №340/1018/19.

При цьому слід зауважити, що виокремлення таких рахунків належить до повноважень органу державної виконавчої служби, про що також неодноразово висловлювався Верховний Суд у постановах від 27 червня 2019 року у справі № 916/73/19, від 10 жовтня 2019 року у справі № 916/1572/19.

До таких висновків КАС дійшов, аналізуючи рішення суда апеляційної інстанції, який посилався на те, що жодного повідомлення на адресу державного виконавця, що рахунок є спеціальним рахунком та з нього здійснюються платежі на виплату заробітної плати та інших сум доходів працівникам корпорації, оплату податкових зобов`язань перед бюджетом, банком надіслано не було. Крім того, апеляційний суд встановив, що виплати з вказаного поточного рахунку здійснювалися на господарські потреби позивача та розрахунки за надані послуги та за договірними зобов`язаннями.

Раніше КГС вказав на модель розрахунку інфляції, яка є найбільш простою для застосування юристами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси