Мінфін презентував інфографіку до проекту Держбюджету-2021

13:15, 6 октября 2020
Документ доступно доносить основні категорії видатків Держбюджету, визначає його основні пріоритети та ключові показники.
Мінфін презентував інфографіку до проекту Держбюджету-2021
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство фінансів на своєму сайті опублікувало інфографіку до проєкту Державного бюджету на 2021 рік, у якому презентувало ключові показники розподілу коштів платників податків на майбутній рік.

«Першим  серед рівних» бюджетним пріоритетом Мінфін зазначив мінімальну зарплату, а саме – її підвищення до 6500 гривень. Підвищення мінімалки, судячи з інфографіки, актуальніше за медицину (зокрема, за боротьбу із COVID-19), освіту, культуру та оборону. При цьому, у міністерстві прогнозують 41,4 млрд гривень додаткових видатків, пов’язаних із підвищенням зарплати. Ці видатки еквівалентні сукупним витратам на ЖКГ (3,7 млрд), охорону навколишнього середовища (7,8 млрд), культурний і фізичний розвиток населення (18,2 млрд) та майже половині витрат на дотації місцевим бюджетам (24,3 млрд).

Найбільшою статтею видатків бюджету будуть соціальні виплати, які складуть 322,8 млрд гривень або ж майже чверть усіх бюджетних видатків на 2021 рік. Також до топ-5 видатків увійшли:

  • Освіта – 173,8 млрд грн;
  • Правоохоронці та суди – 163,6 млрд грн;
  • Обслуговування державного боргу – 160,5 млрд грн;
  • Охорона здоров’я – 156,2 млрд грн.

Окремо варто зупинитися на видатках правоохоронним органам. У інфографіку бюджети МВС, ОГПУ та інших правоохоронців регулярно «мігрують» із категорії в категорію. Так, наприклад, у розділі про пріоритети їх об’єднали разом із безпековим сектором. У розділі про загальний розподіл видатків – із громадським порядком та судами. А у розділі, де зазначено, на що ідуть видатки з кожної гривні податків – знову із обороною. Цілком можливо, що це зробили для того, аби приховати зменшення видатків на Міністерство оборони, прикривши його сумарним збільшенням на 20,8 млрд гривень видатків на оборону та безпеку.

Також цікавою є математика фінансування будівництва інфраструктурних проєктів. Так, у розділі «Ключові показники» зазначено, що у бюджеті передбачено 128,7 млрд гривень на фінансування доріг державного значення та 21,3 млрд для доріг місцевого значення. Будівництво доріг найбільш підходить до статті видатків «економічна діяльність», до якої урядовці віднесли транспорт, АПК та будівництво. Так от загальні видатки на економічну діяльність у 2021 році складуть 141,6 млрд гривень, що на 8,4 млрд менше, ніж загальні видатки на дороги. А тому, імовірніше за все, видатки, пов’язані із будівництвом та ремонтом місцевих доріг, закладені у категорію «дотації місцевим бюджетам». Тобто дотації на все, крім доріг, будуть складати лише 3 млрд гривень – рівно стільки ж, на скільки «збільшили», як стверджує Мінфін, дотації місцевим бюджетав. Або ж, можливо, частину витрат на дороги «сховали» у інших категоріях видатків.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Сергій Марченко пояснив збільшення у проєкті Держбюджету на 2021 рік фінансування діяльності Офісу Президента.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді