Голова правового комітету Ради хоче повернути переваги дореформеного господарського процесу

12:35, 22 октября 2020
Андрій Костін назвав основні правові потреби малого та середнього бізнесу в Україні.
Голова правового комітету Ради хоче повернути переваги дореформеного господарського процесу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Бізнес не буде інвестувати у серйозні проєкти, поки не буде впевнений у наявності в державі ефективного захисту права власності. Тому вдосконалення судової системи продовжує бути в Україні серед пріоритетних завдань. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін під час презентації всеукраїнського дослідження правових потреб малого та середнього бізнесу в Україні.

На думку парламентарія нинішня судова система України не потребує глибокого реформування, але є речі, які потрібно вдосконалити.

«Бізнесу необхідно мати правову визначеність, а це можливо лише тоді, коли Верховний Суд забезпечуватиме сталість та єдність судової практики, чого бракує зараз. Крім того, оптимізації потребують деякі процесуальні процедури. Багато хто з ностальгією згадує старий Господарський процесуальний кодекс, тому що господарський процес до реформи 2016 року мав свої переваги, зокрема, щодо швидкості розгляду», - пояснює свою точку зору голова комітету.

Він запевнив, що у правовому комітеті якраз працюють над тим, щоб повернути переваги колишнього господарського процесу.

Також було звернуто увагу на важливість боротьби з рейдерством, і що в комітеті готується до розгляду черговий антирейдерський закон, який, якщо не повністю знищить це явище, то, принаймні, серйозно підвищить поріг собівартості рейдерських схем.

Безумовно, у сфері правового захисту своїх прав бізнес зацікавлений у застосуванні будь-яких законних інструментів. А це й адміністративні процедури, і заступництво інституту бізнес-омбудсмена, і медіація, і третейські суди. Відповідні законопроєкти комітет вже готує до винесення на розгляд у сесійну залу Верховної Ради.

«І нарешті, будь-який судовий захист має завершуватися ефективним виконанням судового рішення, навіть якщо воно проти держави. Відповідна робоча група при комітеті відпрацьовує модель зміни законодавства про виконавче провадження, щоб у кінцевому результаті можна було реально підвищити кількість та якість виконаних судових рішень», - підсумував правові потреби бізнесу Андрій Костін.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді