ДАБІ в процесі ліквідації: хто ж видає дозвільні документи

17:55, 22 октября 2020
Три створені на заміну ДАБІ установи ще не працюють.
ДАБІ в процесі ліквідації: хто ж видає дозвільні документи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ще 2 вересня 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував «перезавантаження» найбільшої корупційної структури в Україні – Державної архітектурно-будівельної інспекція (ДАБІ), проте надворі вже кінець жовтня 2020 року, а СБУ та інші правоохоронні органи продовжують викривати посадовців ДАБІ на незаконних видачах будівельним компаніям дозвільних документів і сертифікатів готовності вводу об’єктів в експлуатацію.

«Судово-юридична газета» намагалась з’ясувати, так хто сьогодні реально регламентує і контролює діяльність будівельної галузі.

Так, 13 березня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв дві постанови: № 218 «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ)» та № 219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду».

Згідно з постановою № 218, ДАБІ ліквідовано та створено новий центральний орган виконавчої влади - Державну сервісну службу містобудування України (Держсервісбуд).

Основними завданнями новоствореної структури є надання, відмова у видачі або анулювання документів, що дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

Іншою постановою № 219 створені ще два центральних органи виконавчої влади: Державна інспекція містобудування України (ДІМ) та Державне агентство з технічного регулювання в містобудуванні України. Один буде проводити нагляд і контроль в будівництві, а другий - визначатиме державні будівельні норми, єврокоди тощо.

Таким чином створюються три нові органи. Ідея полягає в тому, щоб між ними розділити функції ДАБІ і що це має покласти край корупції в галузі.

На час створення цих нових органів у сфері містобудування Кабмін призупинив також дію постанови № 553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю». Мораторій на перевірки мав тривати два місяці, але в підсумку діє вже більше півроку.

Сьогоднішній стан справ

Із засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, яка 20 жовтня провела чергове засідання, стало відомо, що ДАБІ продовжує знаходитися у стадії ліквідації і що її очолює тимчасово виконуючий обов’язки Богдан Федоренко.

Його призначили на посаду 6 травня 2020 року Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 489-р. Незважаючи на те, що відповідно до ч. 8 ст. 31 Закону України «Про державну службу» строк тимчасового виконання обов’язків за вакантною посадою державної служби не може перевищувати три місяці, тимчасовий голова ДАБІ вважає, що у законі йдеться про вакантну посаду, а вона зараз не вакантна, оскільки інспекція перебуває в стадії ліквідації. Тому він вважає чинними свої повноваження.

У постанові КМУ № 218 також говориться, що «Державна архітектурно-будівельна інспекція продовжує здійснювати повноваження та функції до завершення здійснення заходів з утворення Державної сервісної служби містобудування».

На сьогодні поки що відомо, що головою Державної сервісної служби містобудування України (Держсервісбуд) призначений Олексій Башкіров, за словами якого, зараз готується структура на 357 осіб.

Також відомо, що в травні уряд ліквідував 25 місцевих підрозділів ДАБІ і утворив натомість вісім управлінь Державної інспекції містобудування (ДІМ). Її очолює Юрій Васильченко, який перед тим був головою ДАБІ, тобто попередником пана Федоренко. Нова установа так само ще в процесі становлення.

Створення і подальше функціонування Державного агентства з технічного регулювання в містобудуванні України є прямою функцією Міністерства розвитку громад та територій України. Чи щось робиться в цьому напрямку - немає жодної інформації.

Під час засідання Нацради реформ, яка проходила наприкінці вересня, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль прогнозував, що реформу Державної архітектурно-будівельної інспекції завершать до кінця жовтня. Існують великі сумніви, що цей прогноз справдиться.

До речі, все взагалі може раптово змінитися - Окружний адміністративний суд міста Києва закінчив підготовче провадження та призначив на 4 листопада розгляд по суті справи № 640/13674/20 щодо оскарження ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції і створення нових установ. Позов подала громадська організація «Мінбуд». На думку позивача, оскаржувані постанови уряду порушують норми законів України про «Про архітектурну діяльність» та «Про регулювання містобудівної діяльності», суперечать одна одній та створюють ситуацію невизначеності між органами державної влади, відповідальними за цю сферу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду