МОЗ запроваджує договори керованого доступу для закупки ліків за бюджетні кошти

15:00, 23 октября 2020
МОЗ розмістив для громадського обговорення типову форму договору керованого доступу.
МОЗ запроваджує договори керованого доступу для закупки ліків за бюджетні кошти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство охорони здоров’я України розмістило на власному сайті для громадського обговорення Проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання щодо договорів керованого доступу».

Такі договори були запроваджені Законом України «Про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я» від 17 березня 2020 року № 531-IX.

У таких договорах передбачаються умови постачання оригінального (інноваційного) лікарського засобу (оригінального біологічного лікарського засобу) на територію України за кошти державного бюджету та/або місцевих бюджетів з метою забезпечення доступності таких лікарських засобів для пацієнтів (далі - договір керованого доступу).

Договір керованого доступу має передбачати такі положення:

- кількість лікарських засобів, які заявник зобов’язується постачати на територію України протягом строку, визначеного договором керованого доступу;

- умови щодо ціни на лікарські засоби, за якою заявник зобов’язується постачати лікарські засоби на територію України протягом строку, визначеного договором керованого доступу;

- джерела фінансування придбання лікарських засобів, що є предметом договору керованого доступу;

- порядок розірвання договору керованого доступу.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час онлайн-круглого столу з питань впровадження та використання договорів керованого доступу заявив, що Міністерство охорони здоров’я працює над імплементацією цього інструменту в найкоротші терміни.

«Ми як держава повинні зробити все можливе, щоб забезпечити ранній доступ пацієнтів до інноваційних та життєво необхідних технологій. Одним із таких механізмів є договори керованого доступу. Використання цього інструменту дасть змогу прозоро та обґрунтовано забезпечити ранній доступ до лікарських засобів, забезпечить економічну обґрунтованість придбання їх у масштабах держави», - зазначив очільник МОЗ.

«Нами вже розроблений відповідний проект постанови щодо визначення договорів керованого доступу, детального порядку ведення переговорів з власниками технологій, типових форм договору та пакету змін, які необхідно ввести у діючі нормативні акти. На даний момент аналізуються коментарі та зауваження, які надійшли в процесі громадського обговорення документа. Найближчим часом ми плануємо винести проект на розгляд Кабінету Міністрів», - поінформував він.

Раніше депутат назвала шість причин надати місцевій владі право встановлювати тарифи на опалення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду