У Зеленського збираються переписати Житловий кодекс, КЗпП і скасувати більше тисячі нормативних актів через їх «радянський» характер

20:00, 29 октября 2020
Українців чекає новий Житловий кодекс і замість Кодексу законів про працю – Трудовий кодекс, а тисячу актів буде скасовано.
У Зеленського збираються переписати Житловий кодекс, КЗпП і скасувати більше тисячі нормативних актів через їх «радянський» характер
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Житловий кодекс і Кодекс законів про працю чекають суттєві зміни. Також будуть скасовані більше тисячі нормативних актів.

З такими змінами виступив член команди Зеленського, віце-спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

«Судний день настав!

Час попрощатися із радянським законодавчим «сміттям» і залишити на згадку лише це фото.

Перед обранням мене на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради України кожному з вас я з трибуни обіцяв докласти максимум зусиль, щоб прибрати із законодавства України застарілі акти радянського періоду, які «засмічують» вітчизняне законодавче поле.

Обіцяно зроблено мною та моєю командою!

Сьогодні, у День свого народження, який співпадав із Днем комсомолу, у Верховній Раді України разом із колегами народними депутатами реєструємо законопроєкт «Про дерадянізацію законодавства України»:

Його підготовка тривала майже рік. За цей час було проаналізовано приблизно 15000 нормативно-правових актів Союзу РСР і 7000 актів Української РСР (Української СРР) на предмет виявлення тих, потреба в яких уже давно відпала.

Так, абсурдним є те, що, наприклад, на 30-му році незалежності України в нас існує Житловий Кодекс УРСР (1983 року), згідно з яким ми досі втілюємо в життя ленінські ідеї побудови комуністичного суспільства. А в Кодексі законів про працю (1971 року) ми декларуємо, що працівники, які звільнені у зв’язку з обранням їх на виборні посади в комсомольських організаціях, можуть мати пільги при поновленні.

І таких прикладів можна навести безліч.

Як-от, а чи знали ви, що станом на сьогодні немає жодних актів, якими б скасовувалася чи бодай якимось іншим чином була припинена дія чотирьох Конституцій, що діяли в радянські часи на території України? Як це не дивно, але актів, якими б вони були однозначно скасовані, ми не віднайшли

Водночас ми не пішли шляхом тотального скасування всіх актів «радянського періоду». Ми «вручну» селекційно перебрали весь масив «радянського законодавства». За результатами нашого опрацювання, ми пропонуємо визнати такими, що не застосовуються на території України, майже 1500 законодавчих актів органів державної влади й управління Союзу РСР, Української РСР (Української СРР).

При цьому важливі для нашої країни державотворчі акти, попри їх «радянське» походження, мусять залишитися і слугувати на благо Українського народу. Це й Акт проголошення незалежності України (1991 року), і Декларація про державний суверенітет України (1990 року), і ратифікація Статуту ООН (1945 року), й акти про передачу Кримської області до складу України (1954 року), і закони, що регулюють права репресованих, переселенців, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС; осіб, нагороджених орденами та медалями, — й багато інших залишатимуться частиною законодавства України.

Ми запропонували прибрати тільки законодавчий непотріб, яким так щедро захаращене українське законодавство. Тому ініційований законопроєкт є першим на шляху до систематизації та подальшої дерадянізації законодавства незалежної України. На жаль, за 30 років ні Верховна Рада України, ні Уряд не спромоглися реалізувати функцію законодавчого «антивірусу» і провести процедуру відрадянщення українського законодавства.

Як ви знаєте, я сповідую підхід, за яким робота парламентарів — це не регулярна участь в етерах, епатажних шоу біля трибуни та публікація тисячі постів, де щоденно обговорюються проблеми, до вирішення яких не докладаються жодні зусилля. Парламентаризм — це щоденна, виснажлива та звитяжна праця, спрямована на підвищення якості законодавства.

Але одними законами не вичерпується робота з дерадянізації законодавства України. Тому закликаю Кабінет Міністрів України впродовж наступних 3 років долучитися до процесу відрадянщення та систематизації українського законодавства, провести довгоочікувану інкорпорацію. За результатами нашого опрацювання, ми вже готові передати вам понад 5000 актів Союзу РСР та Української РСР, що можна, в межах компетенції Кабінету Міністрів України, незабаром визнати такими, що не застосовуються на території України.

Україні потрібне якісне законодавство.

Звертаюся до народних депутатів України підтримати цю ініціативу та висловлюю слова вдячності всім, хто долучився до підготовки законопроєкту.

Працюємо далі», - написав він.

У законопроекті № 4284, що зареєстровано у Верховній Раді, пропонується розробити та внести на розгляд Верховної Ради проекти Житлового кодексу України, Трудового кодексу України та Адміністративного деліктного кодексу України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва