У НАЗК пропонують проігнорувати заяву Венеціанської комісії щодо розпуску КСУ

09:32, 1 ноября 2020
У Нацагентстві вирішили розтлумачити Венеціанській комісії та Групі держав проти корупції (GRECO) їхні ж висновки щодо Конституційного Суду України.
У НАЗК пропонують проігнорувати заяву Венеціанської комісії щодо розпуску КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

31 жовтня Венеціанська комісія і GRECO розкритикували ідею Зеленського щодо розпуску Конституційного Суду. Так, Президент Венеційської комісії Джанні Букіккіо та Президент GRECO Марін Мрчела спільним листом звернулися до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова у зв'язку з внесеним на розгляд Верховної Ради президентським законопроектом «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства».

У Національному агентстві з питань  запобігання корупції відреагували на відповідні заяви Венеціанської комісії і GRECO.

Зокрема, у НАЗК наголосили, що вирішуючи питання швидкого відновлення антикорупційної системи, варто врахувати, що воно не можливе за умови незмінності рішення Конституційного Суду України. 

На думку НАЗК, у цій ситуації варто врахувати три наступні обставини:

«1. У своєму рішенні КСУ порушив Конституцію України принаймні двічі:

  • Суд втрутився у повноваження Парламенту, зазначивши, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних відомостей, а також умисне неподання декларації є надмірним покаранням за вчинення цих правопорушень. Згідно Конституції України, визначення того, яке діяння є злочином, відноситься виключно до повноважень законодавчої гілки влади.

Це означає, що повернути кримінальну відповідальність за декларування недостовірних відомостей, а також відновити рівність всіх гілок влади, прийнявши новий закон, неможливо. Будь-який закон, який повертатиме кримінальну відповідальність, чи не автоматично буде вважатися неконституційним, з огляду на це рішення КСУ.

  • Конституція встановлює спільне для всіх гілок влади правило – діяти виключно в межах повноважень, у спосіб та на підставах, передбачених нею та законами України.

Згідно Конституції та законів України, КСУ міг приймати рішення лише щодо положень законодавства про запобігання корупції, які оскаржувались у конституційному поданні.

Однак, судді порушили вимоги Конституції та скасували положення Закону України «Про запобігання корупції», які не оскаржувались у конституційному поданні 47 народних депутатів.

  1. Бути суддею у власній справі заборонено основоположними принципами права.

Приймаючи рішення, судді діяли у власних інтересах. За скасованими положеннями антикорупційного законодавства тривала процедура притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності трьох суддів КСУ – Мойсика, Сліденка та Завгородньої. Про цей факт вони були обізнані, однак, не заявили про відвід, а скасували відповідні норми. У день постановлення рішення було встановлено факт недекларування 3,6 млн грн суддею Головатим, який був обізнаний з цим фактом на час участі у засіданні.

Ухваливши це рішення, КСУ зупинив роботу НАЗК, скасувавши його повноваження, та дозволив уникнути відповідальності тисячам інших публічних службовців.

  1. КСУ зазначив про неприпустимість здійснення контролю подання декларацій та конфлікту інтересів у всіх суддів нарівні з іншими публічними службовцям. Це суперечить попереднім висновкам Венеційської комісії з аналогічного питання», — наголосили в НАЗК.

Зокрема, додається, що у своїх звітах GRECO позитивно оцінює створену в Україні систему декларування.

«Хоча у звітах-оцінках GRECO є спеціальний розділ «Запобігання корупції стосовно суддів», відсутні жодні рекомендації щодо створення окремого органу для збору, зберігання та перевірки їхніх декларацій», — констатували в Нацагентстві.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що представник Зеленського в КСУ вважає, що законопроект про перезавантаження КСУ відповідає цінностям Конституції України.

Окрім того, у Зеленського продовжують наполягати на розпуску КСУ навіть після заяв Венеціанської комісії і GRECO. 

Також Європарламент схвалив ідею Зеленського про звільнення суддів Конституційного Суду. 

А голова КСУ Олександр Тупицький назвав законопроект Зеленського спробою конституційного перевороту. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва