КСУ: Конфлікт інтересів створювався НАЗК умисно, штучно, послідовно і з конкретною метою — не дати можливості Суду розглядати справи, які могли зачіпати інтереси Агентства

09:43, 2 ноября 2020
В Конституційному Суді України розповіли, як НАЗК намагалося завадити розгляду справ.
КСУ: Конфлікт інтересів створювався НАЗК умисно, штучно, послідовно і з конкретною метою — не дати можливості Суду розглядати справи, які могли зачіпати інтереси Агентства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя-доповідач у справі за поданням 47 народних депутатів щодо окремих положень Закону “Про запобігання корупції” та Кримінального кодексу Ігор Сліденко в інтерв'ю "Судово-юридичній газеті" розповів, що з початку 2020 року судді КСУ зіштовхнулись з прямим тиском з боку Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та його керівника Олександра Новікова.

 “Починаючи десь з початку 2020 року НАЗК та його керівник почали чинити системний тиск на суддів КСУ. З часом, цей тиск тільки наростав. Без будь-яких обґрунтувань одночасно почалися перевірки електронних декларацій усіх суддів КСУ. Особисто мою декларацію за 2018 рік чомусь повністю перевіряли двічі. Без будь-яких пояснень. Зараз перевіряється інша моя декларація. Потім, відносно суддів КСУ були складені кілька протоколів про адміністративні правопорушення, зокрема, і щодо мене”, - розповів І. Сліденко.

 Таким чином, із тиском з боку НАЗК зіштовхнувся і сам Ігор Сліденко.

 “Претензії НАЗК щодо мене є відверто абсурдними. 26 грудня 2019 року я вилетів за кордон на відпочинок. Повернувся в Україну вже на початку січня 2020 року. Але оскільки заробітна плата за грудень 2019 року прийшла в той час, коли я вже фактично відправився на відпочинок, то я не встиг її вчасно задекларувати. Я зробив це тільки після повернення з відпочинку, коли отримав відповідну довідку з бухгалтерії Суду. НАЗК вирішило, що такими діями я створив корупційне правопорушення і маю нести за це відповідальність. Хоча з точки зору адекватної логіки, ніякого суттєвого навмисного порушення я не допустив. Я подав декларацію відразу ж, коли з'явилась така можливість. Однак НАЗК взагалі не врахувало мої пояснення стосовно цієї ситуації і склало відносно мене протокол про адміністративне правопорушення. При цьому Агентство ставило мені якийсь безглузді питання, типу «чому я їжджу відпочивати за кордон». На мій погляд, такі дії Агентства не мають нічого спільного з реальною боротьбою з корупцією”, - зазначив суддя-доповідач.

 З часом, за словами судді КСУ, тиск з боку НАЗК ставав ще більш прямим та відвертішим.

 “У жовтні 2020 року вже дійшло до прямого тиску співробітників НАЗК на суддів КСУ. Так, нещодавно, представники НАЗК раптом прийшли в КСУ та буквально увірвались у кабінет одного з суддів, ніби намагаючись отримати від нього якийсь пояснення. А 16 жовтня співробітники НАЗК заявились до мене додому та намагались, без будь-яких пояснень, без дозволу суду, потрапити до мене у житло. Їм це не вдалося, бо я викликав поліцію. За фактом цього інциденту зареєстровано кримінальне провадження. Вважаю такі дії НАЗК, зокрема, щодо мене, як судді-доповідача по справі, що стосувалася безпосередньо НАЗК, нічим іншим як відвертим тиском з метою вплинути на ухвалення Судом рішення. Я не можу уявити таку ситуацію ні в США, ні в ЄС”, - розповів І. Сліденко.

 Такі дії, на думку судді-доповідача, свідчать про умисне намагання НАЗК та його керівництва завадити КСУ розглядати справи, які могли зачіпати інтереси Агентства.

 “Конфлікт інтересів для суддів КСУ створювався НАЗК умисно, штучно, послідовно і з конкретною метою – не дати можливості Суду розглядати справи, які могли зачіпати інтереси Агентства. Це повністю штучно та свідомо створена ситуація, щоб мати вплив на Суд та на мене, як доповідача у справі”, - зазначив Ігор Сліденко.

 З повною версією інтерв'ю ви можете ознайомитись за посиланням.  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва