У законопроекті про зміни до КПК, співавтором якого є Гетманцев, з’являються резиденти Дія Сіті

15:12, 3 ноября 2020
Депутати хочуть додати в КПК суб’єктів, щодо яких здійснюється особливий порядок кримінального провадження.
У законопроекті про зміни до КПК, співавтором якого є Гетманцев, з’являються резиденти Дія Сіті
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Раді зареєстрували проект Закону «Про внесення змін до кримінального законодавства щодо особливого порядку здійснення розслідування кримінальних правопорушень з метою забезпечення належних умов для розвитку цифрової економіки» (реєстр. № 4305 від 02.11.2020).

Авторами законопроектів є колектив нардепів під керівництвом Єгора Чернєва та Данила Гетманцева.

Головним Комітетом для законопроекту був визначений Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Даний законопроект пов'язаний із проектом Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» та покликаний створити спеціальну процедуру вчинення процесуальних дій в рамках розслідування кримінального правопорушення шляхом встановлення контролю на рівні не нижче керівника обласної прокуратури, а також закріпленням інших процесуальних запобіжників.

У КПК включать терміни «Організація резидентів Дія Сіті», «резидент Дія Сіті», «реєстр резидентів Дія Сіті» та «посадові особи резидента Дія Сіті».

Ці терміни будуть вживатися у значенні, визначеному Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», коли його ухвалять  (законопроект № 4303).

Відносно резидента Дія Сіті, його посадових осіб встановлюється особливий порядок кримінального провадження.

Проектом передбачається запровадження низки заходів, спрямованих на унеможливлення необґрунтованого втручання у діяльність юридичних осіб - резидентів Дія Сіті (їх посадових осіб, представників), що здійснюють діяльність у сфері цифрової економіки в Україні, зокрема:

1) Особливості порядку здійснення виклику в рамках розслідування кримінального правопорушення стосовно юридичних осіб - резидентів Дія Сіті (їх посадових осіб, представників), а також особливості підтвердження отримання повістки про виклик шляхом надсилання на офіційну електронну адресу, вказану вище зазначеними особами.

Представник резидента Дія Сіті, посадова особа резидента Дія Сіті будуть викликатися до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом надіслання повістки про виклик на адресу електронної пошти відповідного резидента Дія Сіті, відомості щодо якої зазначені в реєстрі резидентів Дія Сіті, що ведеться відповідно до закону.

Повістка про виклик на адресу електронної пошти вважається врученою належним чином у разі отримання зворотного повідомлення представника резидента Дія Сіті, посадової особи резидента Дія Сіті про її отримання.

2) Необхідність погодження кримінальних процесуальних дій (зокрема, тимчасове вилучення майна, накладення арешту на майно, слідчі (розшукові) дії, негласні слідчі (розшукові) дії, повідомлення про підозру) стосовно юридичних осіб - резидентів Дія Сіті (їх посадових осіб, представників) прокурором не нижче рівня керівника обласної прокуратури, керівника прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, керівника Київської міської прокуратури або особою, яка виконує його обов’язки.

3) Внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стосовно юридичних осіб - резидентів Дія Сіті (їх посадових осіб, представників) та письмове повідомлення про підозру здійснюється прокурором не нижче рівня керівника обласної прокуратури, керівника прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, керівника Київської міської прокуратури або особою, яка виконує його обов’язки.

4) Можливості здійснення тимчасового доступу до речей, документів, які належать або перебувають у володінні юридичних осіб - резидентів Дія Сіті (їх посадових осіб, представників), виключно за умови доведення факту вжиття стороною обвинувачення у ході здійснення розслідування кримінального правопорушення всіх можливих законних заходів щодо їх отримання, та неможливості їх отримання з незалежних від сторони обвинувачення причин.

5) Здійснення тимчасового доступу до електронних доказів, які знаходяться у володінні юридичних осіб - резидента Дія Сіті чи його посадової особи/представника (у тому числі збережені на матеріальних носіях, обладнанні, якими користується резидент Дія Сіті) шляхом зняття копії з таких електронних доказів без вилучення обладнання, матеріальних носіїв, в яких збережені (розміщені) такі докази.

6) Заборона тимчасового вилучення обладнання та матеріальних носіїв інформації, які належать юридичним особам - резидентам Дія Сіті (їх посадовим особам, представникам), крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов'язаний з подоланням системи логічного захисту. У разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації (електронних доказів), що міститься в обладнанні та/або матеріальних носіях інформації, що належать юридичним особам - резидентам Дія Сіті (їх посадовим особам, представникам). Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

7) Можливість здійснення тимчасового вилучення майна у юридичної особи - резидента Дія Сіті (їх посадових осіб, представників), виключно за умови, що вилучення такого майна не призведе до зупинення чи значного обмеження законної господарської діяльності резидента Дія Сіті (зокрема, в резидента Дія Сіті наявне інше аналогічне обладнання, матеріальні носії інформації, не менших параметрів (у тому числі за функціоналам) ніж те, що планується тимчасово вилучити).

8) Запровадження кримінальної відповідальності за перевищення працівником правоохоронного органу влади або службових повноважень стосовно юридичної особи - резидента Дія Сіті (їх посадових осіб, представників) під час проведення досудового розслідування за завідомо недостовірними для нього обставинами.

Перевищення влади або службових повноважень щодо резидента Дія Сіті, тобто вчинення працівником правоохоронного органу дій з проведення досудового розслідування щодо резидента Дія Сіті за завідомо недостовірними для нього обставинами, будуть карати обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльність на строк до трьох років.

Для цього Кримінальний кодекс доповнять статтею 365-1.

Одночасно слідчий, після отримання заяви, повідомлення про вчинення певною особою кримінального правопорушення буде зобов’язаний перевірити належність такої особи до посадової особи резидента Дія Сіті відповідно до даних реєстру резидентів Дія Сіті.

У разі, якщо така особа відповідно до даних реєстру резидентів Дія Сіті належить до посадових осіб резидента Дія Сіті, слідчий, дізнавач, прокурор зобов’язаний невідкладно повідомити про можливе вчинення такою особою кримінального правопорушення прокурора не нижче рівня керівника обласної прокуратури, керівника прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, керівника Київської міської прокуратури або особу, яка виконує його обов’язки.

У будь-якому іншому випадку слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов'язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Прокурор буде починати досудове розслідуванням з врахуванням обмежень, передбачених цим Кодексом.

Електронні докази набудуть статусу процесуальних джерел доказів.

Експертам обмежать термін проведення експертизи трьома днями з дня отримання установою відповідного майна для проведення експертизи, якщо експертиза має проводитися з метою виявлення наявності електронних доказів у тимчасово вилученому майні. Щоправда, зазначене правило не буде працювати, коли тимчасово вилучене майно безпосередньо пов’язано з вчиненням кримінального правопорушення.

Раніше Стефанчук зареєстрував законопроект, який очистить законодавство від радянської спадщини.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки