Анонсований Разумковим законопроект про відтермінування застосування касових апаратів зареєстрували в Раді

10:30, 4 ноября 2020
Касові апарати стануть обов’язковими с 2022 року: Дмитро Разумков дотримався слова і зареєстрував законопроект.
Анонсований Разумковим законопроект про відтермінування застосування касових апаратів зареєстрували в Раді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Анонсований Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим законопроєкт про перенесення термінів застосування касових апаратів потрапив у Раду.

03.11.2020 року в Верховній Раді зареєстрували законопроект № 4313 під назвою «Про внесення змін до розділу ХХ «Прикінцеві та перехідні положення» Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

Метою вказаного законопроєкту є перенесення норм щодо обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО суб’єктами господарювання при здійсненні розрахункових операцій, а також спеціального порядку розгляду скарг покупців «кешбек» до 01.01.2020 року.

Законопроєктом пропонується внесення наступних змін в законодавство:

  • перенесення на 01.01.2022 року вимог щодо обов’язкового застосування РРО суб’єктами господарювання, які мали застосовувати РРО з 01.01.2021 року;
  • перенесення на 01.01.2022 року вимог щодо обов’язкового застосування РРО суб’єктами господарювання, які мають застосовувати РРО з 01.04.2021 року;
  • перенесення до 01.01.2022 року запровадження спеціального порядку розгляду скарг покупців та компенсації частини штрафних санкцій (так званий «кешбек»).

Необхідність ухвалення закону депутати пояснюють тим, що Україна, як і весь світ, стикнулась із пандемією коронавірусної хвороби (COVID-19) та з економічною рецесією економіки, яка досить негативно вплинула на життя людей та завдала великої шкоди національній промисловості та економіці в цілому.

Однак, ступінь та важкість падіння національної економіки внаслідок економічної рецесії світової економіки залежить від того, як Україна, як і всі інші країни світу впораються з економічними наслідками пандемії. 

Особливо тяжкі наслідки, як показує час, несе малий та середній бізнес, підкреслюють автори законопроєкту.

З огляду на зазначене, пропонується перенести запровадження обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО, а також спеціальний порядок розгляду скарг покупців «кешбек» до 01.01.2022 року.

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» від 20.09.2019 № 129-IX та Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" від 20.10.2019 № 128 були прийняті норми, які передбачаються обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) платниками, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

 Так, з 01.01.2021 року обов’язково мають застосовувати РРО та/або програмні РРО суб’єкти господарювання, які здійснюють:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

А з 01.04.2021 року застосовувати РРО та/або програмні РРО зобов’язані будуть усі суб’єкти господарювання, за виключенням, платників єдиного податку першої групи.

Також, з 01.01.2021 року має почати працювати спеціальний порядок розгляду скарг покупців та компенсації частини штрафних санкцій «кешбек».

Раніше депутат повідомив, що Комітет погодився забрати у СБУ економіку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду