Медицина у 2030 році – Кабмін опублікував своє бачення розвитку сфери охорони здоров’я

12:45, 17 ноября 2020
Уряд планує продовжувати тривалість життя, зменшувати час, протягом якого українці хворіють, та трансформувати усю систему охорони здоров’я.
Медицина у 2030 році – Кабмін опублікував своє бачення розвитку сфери охорони здоров’я
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пандемія коронавірусу гостро поставила питання про потребу продовжувати системні трансформації у сфері охорони здоров’я. Відповідний запит знайшов своє відображення у Векторі економічного розвитку. Вектор – це стратегічний документ, у якому Кабінет Міністрів окреслив ключові показники, яких Україна має досягнути до 2030 року, та способи їх досягнення. Документ охоплює пріоритети в економіці, промисловості, діджиталізації. Крім того, йдеться про покращення рівня життя громадян – зміну системи пенсійного забезпечення, розвиток соціального захисту та інше. Погляньмо, як на думку урядовців має трансформуватися медична система України у найближчі 10 років.

Перш за все, варто розставити крапки над і. Попри те, що Президент і Міністр охорони здоров’я періодично стають джерелами чи ретрансляторами фейків про медичну реформу, завершення медреформи – один із пріоритетних кроків уряду до 2030 року. Що це означає – непослідовність Максима Степанова чи спроба заробити трохи політичних балів у прихильників теорії про «доктора-смерть Супрун» – невідомо. Втім, фактом залишається те, що навіть Степанов, який стверджував про те, що ледь не єдиним результатом мед реформи є закриття лікарень, погоджується із важливістю її запровадження.

Крім цього, стратегічними цілями у сфері охорони здоров’я Кабмін обрав:

  • Підвищити тривалість життя і тривалість здорового життя до рівня не менше середньоєвропейського;
  • Підвищити показник народжуваності та зменшити показник смертності на 1000 осіб;
  • Зменшити кількість днів непрацездатності на рік, зменшити середню кількість днів на лікарняному ліжку; підвищити частку людей, які пройшли обстеження;
  • Збільшити частку покриття медичним страхуванням населення України;
  • Виконати національні завдання Цілі №3 сталого розвитку (UN SDG).

«У сфері охорони здоров’я необхідні системні зміни для покращення показників здоров’я та тривалості життя громадян» – це короткий опис чинної ситуації у медичній сфері від уряду. Ключова проблема, як це часто буває в Україні, – недостатнє фінансування. Минулого року витрати на медицину склали 3,2%  ВВП при тому, що законодавство передбачає не менше 5%. В абсолютних цифрах ситуація також не дуже райдужна – Туреччина, яка витрачає на охорону здоров’я не набагато більше України відносно (3,8% ВВП), у розрахунку на одного пацієнта витрачає утричі більше коштів.

Іншими критичними проблемами, які потребують вирішення, Кабмін називає низький рівень розвитку здоров’я, низьку очікувану тривалість життя, високий рівень захворюваності на ВІЛ, низький рівень вакцинації дітей та високий рівень смертності у ДТП.

Для їх вирішення уряд пропонує до 2030 року імплементувати ряд «поміркованих» та кардинальних кроків, які мають змінити ситуацію на краще. Частина цих кроків не є якимись новими ідеями і полягає у виконанні раніше розроблених національних чи міжнародних Планів та Стратегій. Ще частина має на увазі розробку таких документів. Можливо, найважливішим кроком, який буде стосуватися усіх громадян є запровадження системи загальнообов’язкового медичного страхування замість нині існуючої системи медичного забезпечення. Зокрема, до 2030 року необхідно досягнути показника у 100% застрахованих. Іншими ключовими показниками у сфері медицини визначено:

  • Розвинений медично-оздоровчий туризм;
  • Ефективна і доступна система охорони здоров'я, що відповідає потребам населення України;
  • Підвищено рівень та якість життя населення на основі розширення доступності, підвищення якості та безпеки медичної допомоги і медичних послуг;
  • Розвинута е-система охорони здоров’я;
  • Функціонує ефективна та скоординована система громадського здоров’я;
  • Україна – центр медичної освіти;
  • Україна – світовий лідер у сегменті медичних досліджень і розробок;
  • Населення забезпечено якісними ліками та медичними виробами;
  • Процедури допуску лікарських засобів на ринок приведені у відповідність до законодавства ЄС.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я заявив, що Україна не переживе ще одного локдауну.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді