У запропонованій Кабміном підтримці фермерських господарств побачили дискримінацію

13:55, 24 ноября 2020
Граничний вік фермера — не кращий критерій для отримання державної підтримки.
У запропонованій Кабміном підтримці фермерських господарств побачили дискримінацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань аграрної та земельної політики підтримав ініціативу Кабінету Міністрів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств. Відповідний законопроект (реєстр. № 4046 від 03.09.2020) схвалений комітетом, і його рекомендовано Верховній Раді прийняти за основу. Проте у даному законопроекті є положення, яке викликало сумнів у своїй доцільності. Йдеться про запровадження окремої програми підтримки фермерів до 35 років. Це ейджизм, тобто дискримінація за віком, переконаний професор Київської школи економіки Олег Нів’євський.

Як вважають автори законопроекту, на фермерські господарства, які очолюють громадяни віком до 35 років (включно), необхідно поширити дію Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні», згідно з якимо здійснюється державна підтримка підприємницької діяльності молоді. Це, мовляв, сприятиме створенню нових робочих місць та збільшенню кількості зайнятого сільського населення, а також послабить відтік молоді із сільських територій.

«Одразу виникає запитання, хіба 36 чи 40 років – ще не молодість? Або чому 50-річний чоловік/жінка, які вирішили займатись фермерством, гірші за 25 чи 35-літнього? Може, краще підтримувати тих, хто повернувся в свої 55-60 років з міст в села на пенсію, наприклад, подалі від міської метушні і теж хоче займатись фермерством? Більше того, це свого роду трансфер технологій для села, оскільки, зазвичай, такі люди мають «вищий людський капітал», бо свого часу через ініціативність та інші речі втекли з села, набули досвіду в місті і тепер можуть цей досвід використати в своєму сільському періоді життя», - зазначає науковець.

На думку професора, краще було б фокусуватись на підтримці новостворених фермерів, а не на віці того, хто створює фермерське господарство.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва