На наступний рік уряд суттєво обмежив фінансування вишів: деталі

11:58, 2 декабря 2020
Буде урізано фінансування Академії наук, шкіл, ЗВО, профтехів та науки.
На наступний рік уряд суттєво обмежив фінансування вишів: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Фінансування університетів у наступному році скоротять на 800 млн грн. Відповідні дані надав народний депутат Роман Грищук.

Найбільше забрали з:

- Національної академії наук (мінус 200 мільйонів),

- Фонду розвитку закладів передвищої і вищої освіти (мінус 500 мільйонів, які мали йти на капітальний ремонт гуртожитків чи на обладнання для навчання),

- З базового фінансування університетів (800 мільйонів),

- З базового фінансування профтехів (200 мільйонів).

Освітня субвенція на школи зменшилася на 3 млрд грн порівняно з першим читанням.

Жодна з пропозицій комітету освіти, науки та інновацій не врахована. Не враховано необхідне збільшення фінансування Національного фонду досліджень, який за рік роботи довів свою ефективність. Не врахована пропозиція збільшити фінансування Антарктичній станції «Академік Вернадський», яка без сумніву є гордістю країни на світовій арені. Немає в бюджеті фінансування підготовчих курсів для дітей з тимчасово окупованих територій. Немає в бюджеті субвенції на автобуси, які необхідні для завершення реформи децентралізації і оптимізації мережі шкіл в регіонах», - обурився народний депутат.

Він також сказав, що не може підтримувати бюджет у другому читанні у такому вигляді і бюджетний комітет має суттєво доопрацювати поданий кабміном проєкт бюджету.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабінет Міністрів України схвалив постанову №1149 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. №822 та зупинення її дії», яка відстрочує збільшення зарплати освітянам.

При цьому т.в.о міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму телеграм-каналі усіх запевнив, що зарплати освітян зростатимуть.

Він зокрема повідомив, що уряд схвалив, і парламент у першому читанні розглянув проєкт Державного бюджету України на 2021 рік, яким передбачено на галузь освіти 173,8 млрд гривень, що на 34 млрд грн більше, ніж цьогоріч.

«У проєкті держбюджету вказано, що посадові оклади працівників за Єдиною тарифною сіткою у 2021 році збільшуватимуться двічі: з 1 січня та з 1 липня. Отже, із січня 2021 року розміри посадових окладів (ставок заробітної плати) працівників бюджетної сфери, в тому числі галузі освіти і науки, збільшаться на 20%, а з липня – ще на 8,3%. Це збалансований і фінансово забезпечений проєкт бюджету. Тобто кошти на таке збільшення посадових окладів і заробітних плат на 2021 рік передбачені. Працюємо над тим, щоб знайти можливість додатково підвищувати рівень зарплат освітян», – підкреслив очільник МОН.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси