Зарплата працівників суду нижча за мінімалку: що відповів Мінфін, документ

08:40, 14 декабря 2020
Мінфін переклав відповідальність за низькі зарплати працівників апаратів судів на ДСА.
Зарплата працівників суду нижча за мінімалку: що відповів Мінфін, документ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У розпорядженні «Судово-юридичної газети» опинився лист-відповідь Міністерства фінансів на звернення працівників Хортицького районного суду Запоріжжя та Личаківського райсуду Львова стосовно катастрофи із зарплатою працівників апаратів.

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року рівень оплати праці працівників апаратів судів (секретарів судового засідання, працівників канцелярії тощо) зменшився вдвічі, і на певних посадах є меншим за мінімальну заробітну плату по країні.

Наприклад, старший секретар суду у травні 2020 року отримав зарплату 4666 грн проти 9285 грн у травні 2018 року (сканкопія додається).

«Складається враження, що під час формування держбюджету на 2020 рік для органів влади питання ефективності правосуддя або вже було вичерпаним, відтак Україна вже досягла європейських стандартів у цій сфері, або далеко не першочерговим… За обставин, що склалися з фінансуванням у 2020 році працівникам місцевих загальних судів звичайно хотілося б повернутися в «епоху бідності» 2018 року», - зазначається у зверненні колективу працівників апарату Хортицького районного суду м. Запоріжжя.

Так, колектив суду звернувся до Президента України Володимира Зеленського, Комісії з питань правової реформи, Мінфіну, Комітету Верховної Ради з питань бюджету, Комітету Верховної Ради з питань правової політики, РСУ, ДСА, КМУ, ВРП.

У відповіді за підписом першого заступника Міністра фінансів Дениса Улютіна йдеться про те, що затверджений обсяг видатків на забезпечення місцевих та апеляційних судів передбачає нарахування середньомісячної зарплати у розмірі 11,3 тис. грн для працівників апаратів апеляційних судів та 8,4 тис. грн для працівників апаратів місцевих судів, «що відповідає розмірам середньомісячних заробітних плат держслужбовців у місцевих держадміністраціях та територіальних підрозділах ЦОВВ обласного рівня та районного рівня».

Також у Мінфіні вказали, що перерозподіл видатків між розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня у системі належить саме ДСА.

«Отже, збільшення обсягів видатків на забезпечення діяльності місцевих і апеляційних судів належить до компетенції ДСА», - вказав Улютін.

Крім того, він підкреслив, що за повідомленням ДСА, середньомісячна заробітна плата працівників апаратів судів у січні-жовтні 2020 року у місцевих судах становила 11,7 тис. грн, а в апеляційних – 16,1 тис. грн.

Втім, як свідчать бухгалтерські документи, що публікують самі працівники судів, дане твердження ДСА та Мінфіну не відповідає дійсності.

«Денис Улютін сказав, що з 01.09.2020 менше 5 тис. ніхто не отримує… Це, звичайно, в корінь змінює справу і ми починаємо насолоджуватися життям!

Могло би бути весело, якби не було так сумно.  

Напевно, щоб бути почутими, нам, як ФОПам необхідно також збиратися під будівлями КабМіну, ОПУ тощо, оскільки наше листування з органами виконавчої влади замість конструктивного діалогу нагадує радше бесіду сліпого з німим: ми їм про реальну у травні 2020 року заробітну плату у розмірі 4666 грн, вони нам – про середню у розмірі 11,5 тис…», - зауважили працівники апаратів судів.   

Нагадаємо, що суддівська винагорода регулюється окремим Законом «Про судоустрій і статус суддів», в той час, як зарплата працівників апарату нараховується за загальними правилами.

У наступному році відповідні кошти для забезпечення нормальних зарплат працівників апаратів судів Мінфін не передбачив

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду