Стягнення за порушення митних правил дозволять виконувати приватним виконавцям

14:50, 16 декабря 2020
Мін’юст запропонував зміни до Митного кодексу України.
Стягнення за порушення митних правил дозволять виконувати приватним виконавцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Щоб отримати 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС приватним виконавцям трохи розширять повноваження. Кабінет Міністрів України підтримав розроблений Міністерством юстиції законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо розширення повноважень приватних виконавців на примусове виконання постанов про накладення штрафу за порушення митних правил».

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 535 та 540 Митного кодексу України, і додати до митних органів та державних виконавців, які сьогодні мають право здійснювати примусове виконання постанов про накладення штрафів за порушення митних правил, ще й приватних виконавців.

Як відомо, 25 серпня 2020 року Верховна Рада України ратифікувала Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду між Україною та Європейським Союзом щодо отримання Україною макрофінансової допомоги у сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро.

Однією з умов отримання було те, що органи державної влади мають розширити повноваження приватних виконавців на вимоги до ста тисяч гривень проти будь-якого боржника, включаючи державних юридичних осіб, та на адміністративні штрафи.

Крім того, мала бути складена дорожня карта щодо повного зрівняння повноважень приватних та державних виконавців, полегшення доступу до професії приватного виконавця для збільшення їх загальної кількості, а також перегляду режиму дисциплінарного нагляду та контролю.

Із виставлених Україні вимог стосовно приватних виконавців до сьогодні ще нічого не зроблено. Зазначений законопроект є першим і, очевидно, дуже незначним кроком у напрямку виконання домовленостей з Євросоюзом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва