За лічильники заплатить оператор зовнішніх мереж: внесено законопроект

15:10, 21 декабря 2020
Численні скарги змусили депутатів внести законопроект про звільнення споживачів від плати за встановлення лічильників.
За лічильники заплатить оператор зовнішніх мереж: внесено законопроект
Источник фото: dpgor.dsoua.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нардепи від «Слуги народу» внесли в Раду законопроект про внесення змін до Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" щодо оснащення будівель вузлами комерційного обліку за рахунок оператора зовнішніх мереж (реєстр № 4508 від 17.12.2020).

Головним Комітетом для нього визначений Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Ключова ідея, яка закладається в законопроекті: змусити оплачувати встановлення лічильника оператора зовнішніх мереж, а не споживача.

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 3 та 6 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», що передбачають оснащення будівель вузлами комерційного обліку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання за рахунок оператора зовнішніх мереж.

Згідно із запропонованими змінами, витрати на оснащення будівлі вузлами комерційного обліку будуть здійснюватися за рахунок оператора зовнішніх інженерних мереж.

Із закону викреслюються згадки про сплату споживачами внеску за встановлення вузла комерційного обліку.

Крім того, пропонується встановити, що витрати оператора зовнішніх інженерних мереж на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку (їх складових частин) відшкодовуються оператором зовнішніх інженерних мереж самостійно або виконавцем відповідної комунальної послуги.

Сьогодні Закон передбачає обов’язкове обладнання усіх будівель, що приєднані до зовнішніх теплових мереж, зовнішніх мереж гарячого водопостачання, зовнішніх водопровідних мереж будинковими вузлами обліку, відповідно, теплової енергії та води.

При цьому, витрати за встановлення, обслуговування та заміну будинкових вузлів обліку повністю покладаються на споживачів відповідних комунальних послуг, а також власників (співвласників) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання у такій будівлі.

Проте автори законопроекту вважають, що витрати за встановлення, обслуговування та заміну будинкових вузлів обліку повинні здійснюватися операторами зовнішніх мереж або виконавцями відповідної комунальної послуги.

До внесення законопроекту нардепів спонукали численні скарги виборців щодо встановлення лічильників загального обліку.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що в Україні створять державну інспекцію для нагляду за ЖКГ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде