Мінекономіки пообіцяв відновити процес оскарження реєстрації прав інтелектуальної власності

08:41, 28 декабря 2020
Апеляційну палату при Мінекономіки, що припинила своє існування 14 жовтня, можуть тимчасово воскресити.
Мінекономіки пообіцяв відновити процес оскарження реєстрації прав інтелектуальної власності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Повноваження Апеляційної палати щодо підтвердження або заперечення прав інтелектуальної власності, яка до 14 жовтня діяла при Міністерстві економіки, торгівлі та сільського господарства України, тимчасово відновлять. Про це під час вебконференції, що проводила недавно створена Національна асоціація патентних повірених, повідомив заступник міністра Олександр Романішин, який відповідає за державну політику у сфері розвитку експорту та питань інтелектуальної власності.

«Судово-юридична газета» вже писала, що Апеляційна палата є важливою складовою процедури захисту прав інтелектуальної власності. Вона діяла при Мінекономіки – державному регуляторі сфери інтелектуальної власності. Проте після 14 жовтня, коли набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності» № 703-IX, функції єдиного органу у державній системі правової охорони інтелектуальної власності були покладені на «Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності (Укрпатент)». Відповідно, повноваження Апеляційної палати при Мінекономіки завершилися.

Понад два місяці захист прав інтелектуальної власності не здійснюється. Міністерство це розуміє і шукає вихід із цієї ситуації.

«Зараз Мінекономіки в межах координації діяльності Національного органу інтелектуальної власності (НОІВ) рухається відразу в двох напрямках. Перший – це розробка нового Регламенту, який буде включати в себе нові функції Апеляційної палати, зокрема, розгляд заперечень третіх осіб на реєстрацію прав інтелектуальної власності, визнання недійсними охоронних документів тощо. Це досить тривалий процес, бо потребує погодження інших центральних органів виконавчої влади. Тому другий напрямок – схиляємось до того, що поки буде тривати затвердження нового Регламенту, треба відновити роботу Апеляційної палати у тому складі і в тому форматі, який існував до утворення НОІВ. Апеляційна палата буде працювати за попереднім Регламентом у тій частині, що не суперечить чинному законодавству», - розповів заступник міністра.

Проте такий варіант не дає можливості використовувати всі функції Апеляційної палати, які розширюють зміни у законодавстві, зауважує директор з питань права та адміністрування державних реєстрів Укрпатенту, Голова комітету з інтелектуальної власності Національної асоціації адвокатів України Микола Потоцький.

«До ухвалення нової редакції Регламенту заперечення від третіх осіб на реєстрацію прав інтелектуальної власності та визнання недійсними охоронних документів прийматися не можуть, оскільки відсутня процедура розгляду таких заперечень, зокрема строки подання відповідей на заперечення та на заяву про визнання недійсним. Або питання, коли рішення оскаржує одночасно і апелянт, тобто особа, яка подавала заявку, і третя особа. Яка колегія тут призначається, дві різні, чи все об’єднується в одне провадження? Всі ці нюанси у майбутньому можуть стати підставою для оскарження рішень», - пояснює посадовець Укрпатенту.

Але варіант тимчасового відновлення роботи старого складу Апеляційної палати він також вважає поки що найоптимальнішим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки