Як ВПО можуть отримати пільговий кредит на купівлю житла

15:53, 28 декабря 2020
Пільговий кредит передбачає термін до 20 років та низьку відсоткову ставку за кредитом.
Як ВПО можуть отримати пільговий кредит на купівлю житла
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У листопаді народний депутат Дмитро Лубінець заявив, що лише 10% внутрішньо переміщених осіб зараз мають у власності житло. Більшість переселенців продовжує жити у орендованих приміщеннях. І це, дійсно, проблема, адже, як відзначає депутат, наявність власного житла – важливий крок до інтеграції ВПО у громаду. Разом з тим варто відзначити, що на сьогодні існує декілька програм, спрямованих не реалізацію переселенцями права на житло. Одна з них – пільгове довгострокове кредитування для купівлі житла.

Умови кредитування

Розмір кредиту розраховується на основі кількості членів родини та опосередкованої вартості купівлі квадратного метра житла. Кількість людей у родині впливає на кількість «квадратів», купівлю яких  держава буде кредитувати. Так, на одну людину припадає 21 кв. м загальної площі житла, і ще 10,5 кв. м дається на сім’ю. Інакше кажучи, одинока особа може претендувати на кредитування купівлі лише 21 кв. м у квартирі чи будинку. Звісно, квартиру можна купити і більшу, втім понаднормову квадратуру доведеться фінансувати з інших джерел.

При цьому у Порядку кредитування міститься запобіжник, що  отримати кредит на купівлю житла із більшою площею можна лише за умови, якщо вона вкладається у встановлені ліміти. Так, одинокі особи не зможуть отримати кредит для купівлі житла понад 52,5 кв. м, а родини з двох та більше людей – понад 94,5 кв. м загальної площі. Цікавим є те, що це обмеження до одиноких людей застосовується лише у разі купівлі однокімнатної квартири. У разі купівлі будинку чи квартири з більшою кількістю кімнат, судячи зі змісту Порядку, обмежень для самотніх людей бути не має.

Варто відзначити, що подібної вимоги по максимальній квадратурі житла немає у молодіжних довгострокових кредитах. Крім того, там «на родину» дається майже удвічі більше площі – 20 кв. м. Отже, якщо вам не більше 35 років, то рекомендуємо придивитися також до програми довгострокового молодіжного кредитування.

Розрахунок розміру кредиту та відсоткова ставка

Таким чином, якщо подружжя з дитиною захоче взяти кредит на купівлю квартири у Львові, то вона може претендувати на таку максимальну суму:

73,5 кв. м х 12889 грн (варт. 1 кв. м у регіоні) х 1,75 = 1 657 847,62 грн

Останнє значення у формулі – коефіцієнт, який застосовується при купівлі житла у великих містах. Загалом, порядок кредитування передбачає такі коефіцієнти при купівлі у певних населених пунктах:

  • Для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова – 1,75;
  • Для обласних центрів, міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб, а також населених пунктів, які розташовані на відстані до 15 кілометрів від Києва та обласних центрів – 1,5;
  • Для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. – 1,25;
  • Для інших населених пунктів – 1.

Кредит надається на пільгових умовах, а тому відсоткова ставка відносно низька – всього 3% річних. А військовослужбовці та резервісти взагалі звільняються від сплати відсотків за кредитом.

Як отримати кредит

Для того, щоб отримати кредит, необхідно відповідати одному з таких критеріїв:

  • Родина перебуває на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов (відповідно до статті 34 Житлового кодексу);
  • Родина володіє на не окупованих територіях житлом, площа якої не перевищує 13,65 кв. м на особу;
  • Родина не має житла у власності чи на праві власності.

Також кандидат має підтвердити свою платоспроможність та внести на рахунок у банку 6% вартості нормативної площі житла та всю суму для оплати понаднормативної площі.

Повний перелік документів, які необхідно подати для отримання кредиту, виглядає таким чином:

  • заява про надання кредиту;
  • довідка ВПО;
  • копія документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство повнолітніх членів сім’ї;
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про наявність або відсутність у власності житла;
  • довідку про перебування на квартирному обліку або довідку (лист) про взяття на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов;
  • документи, необхідні для визначення платоспроможності;
  • письмову згоду кожного повнолітнього члена сім’ї, на якого розраховується розмір кредиту щодо включення їх у розрахунок кредиту (в довільній формі);
  • документи, що підтверджують родинні стосунки між особами, на яких розраховується розмір кредиту, які разом з ним проживають або зареєстровані;
  • попередній договір про придбання житла (інші документи, що підтверджують зобов’язання або намір власника житла (продавця) укласти з кандидатом договір про придбання житла);
  • акт обстеження технічного стану житлового приміщення (будинку, квартири), складеного спеціальною комісією виконкому (якщо ваше житло було зруйновано під час бойових дій та знаходиться на деокупованій території).

Для розгляду заяв створюється спеціальна комісія, яка протягом місяця має визначити тих, хто отримає кредит у поточному році. Втім, важливим фактором є те, що подібні програми фінансуються за залишковим принципом, а тому на певний рік коштів може бути не передбачено взагалі.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як оформити податкову знижку за переобладнання авто або оренду житла.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Іванна Климпуш-Цинцадзе
    Іванна Климпуш-Цинцадзе
    голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу
  • Маргарита Цховребова
    Маргарита Цховребова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ольга Собина
    Ольга Собина
    суддя Сумського апеляційного суду