За 2020 рік МОЗ використало менше двох третин коштів для боротьби з COVID-19

15:39, 30 декабря 2020
При цьому за двома статтями видатків МОЗ ще навіть не починало освоєння грошей.
За 2020 рік МОЗ використало менше двох третин коштів для боротьби з COVID-19
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Останній тиждень перед новим роком – час, коли палає багато дедлайнів, особливо в установах, які знаходяться на державному фінансуванні. Адже треба зробити неможливе – за короткий час освоїти кошти, щоб вони не повернулися до держбюджету. До кінця року потрібно встигнути також освоїти і кошти з Фонду боротьби з COVID-19 – із настанням 1 січня вони хоча і не перетворяться на гарбуз, але користі від цих грошей для посадовців також вже не буде.

Так, за інформацією Міністерства фінансів багато розпорядників вирішили відкласти використання «ковідних» коштів на останній момент або ж просто не дуже зацікавлені у їхньому освоєнні. Станом на 24 грудня, у Фонді передбачено майже 81 мільярд гривень, з яких використано лише 55,5 млрд або 68%. При цьому варто відзначити, що за певними статтями – наприклад, ФОПівські 8 тисяч – видатки почалися лише 23 грудня, а тому варто враховувати певну похибку.

Разом з тим, не можна забувати, що крім медичних і дотичних до медицини питань з Фонду фінансуються і такі питання, як ремонт доріг, а тому розгляньмо статистику по використанню коштів, які виділені безпосередньо для Міністерства охорони здоров’я. Загалом, за останні півтора місяця МОЗ суттєво покращило свої результати – з 32,8% освоєних коштів до 61,8%.

Хоча також варто відзначити, що 4 з 5 напрямків фінансування, які використані на 100% – це субвенції, які не вимагають освоєння, як такого. Без них показник ефективності використання коштів МОЗ падає до 55,6%. У свою чергу, п’ятий повністю освоєний напрямок – обладнання опорних лікарень – вартий окремої уваги, адже ще на початку листопада за ним було використано менше 4% передбачених коштів.

Міністерство охорони здоров’я вже на 91,6% використало кошти, виділені на доплати медичним працівникам. Цілком можливо, що до кінця року залишиться ресурс навіть на додаткові доплати. Втім, залишається питання – виплатять урядовці надбавку чи оберуть повернути кошти до бюджету для використання у наступному році? Гроші на закупівлю ШВЛ використали на 84%, на закупівлю ЗІЗ та обладнання лабораторій – 49%.

Крім того, у Фонді боротьби із COVID-19 на балансі МОЗ «до кращих часів» лежать дві непочаті статті видатків – майже 1,4 млрд грн на вакцину від коронавірусу та майже 5,3 млрд грн на медичні послуги за програмою державних гарантій медичного обслуговування. Судячи з усього, ці видатки включили до Фонду, щоб «зарезервувати» кошти на наступний рік. Адже імовірність закупівлі вакцини до нового року доволі мала, так само як і використання за тиждень понад 5 мільярдів гривень.

Ну і на завершення, варто відзначити поступ у освоєнні коштів на головний протикоронавірусний захід – будівництво доріг та мостів. Видатки за цим напрямком суттєво скоротилися з моменту створення Фонду – з 35 до 26 мільярдів. З 18 до 24 грудня дорожники освоїли 2,6 мільярди гривень або ж 10% загальної суми всього за тиждень. Всього на будівництво доріг вже встигли використати 92,6% закладених коштів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що за ініціативою МОЗ статтю КУпАП про порушення карантину можуть доповнити новим порушенням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області