Зміни у процесуальному законодавстві та підготовці суддів: що пропонує Мін’юст

12:15, 6 января 2021
Мін’юст обговорює План дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, який передбачає зміни процесуального законодавства.
Зміни у процесуальному законодавстві та підготовці суддів: що пропонує Мін’юст
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нещодавно «Судово-юридична газета» розповідала, що у владі визначилися, яким чином реформувати судову систему, і навіть поклали на стіл Президенту Стратегію сталого розвитку судової системи на 2021-2025 роки, яка включає в тому числі нову судову мапу.

Міністерство юстиції України теж вирішило не відставати і внесло на громадське обговорення проект Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на 2021-2023 роки».

Метою прийняття розпорядження є створення умов для ефективної міжвідомчої співпраці та реалізації стратегічних цілей Національної стратегії у сфері прав людини протягом 2021-2023 років.

Що це означає на практиці для судової влади.

Згідно з проектом Плану дій протягом наступних двох років пропонується зробити таке.

1) Розробити та подати на розгляд Кабінету Міністрів України:

  • Законопроект «Про превентивні та компенсаційні заходи у звʼязку з неналежними умовами тримання засуджених та осіб, взятих під варту». Законопроект повинен містити положення щодо здійснення ефективних термінових заходів судового превентивного реагування щодо осіб, які утримуються в неналежних умовах чи піддаються неналежному поводженню, з метою унеможливлення подальшого тримання в таких умовах.
  • Законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення положень КПК в частині перегляду судом справ, які розглядалися in absentia (заочно), зокрема й після ухвалення вироку, за заявою особи, яку було затримано, або яка повернулася до України.
  • Законопроект «Про вирішення системної проблеми надмірної тривалості кримінального та цивільного провадження та запровадження ефективних засобів юридичного захисту у зв’язку з цим».
  • Законопроект, який удосконалює нормативно-правове регулювання питання тягаря доказування у суді у справах про дискримінацію у сфері праці.
  • Законопроект «Про правосуддя, дружнє до дитини», а також визначити у процесуальному законодавстві спеціальні процедури здійснення правосуддя щодо неповнолітніх.
  • Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо запровадження обов’язкової спеціалізації суддів із розгляду справ, що виникають із сімейних правовідносин і стосуються захисту прав та законних інтересів дітей, у місцевих загальних судах та апеляційних судах.
  • Законопроект про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо:

можливості адміністративного суду застосовувати заходи, визначені частиною першою статті 289 КАСУ, за відповідним клопотанням іноземця, особи без громадянства, чи їх представників;

  • виключного розгляду за правилами загального позовного провадження справ у спорах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах міграції (імміграції та еміграції), зокрема протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, у сфері визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.
  • Законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо запровадження чіткого механізму кваліфікації злочинів, вчинених проти суддів.

2) План передбачає зміни до законодавства, які гарантують забезпечення процесуальних прав осіб з інвалідністю, зокрема:

- надання документів та інших матеріалів справи в електронному форматі;

- забезпечення альтернативи для участі осіб з інвалідністю у судових засіданнях у разі недоступності приміщення суду;

- використання формату легкого читання та інших підсилювальних форматів;

  • забезпечення доступності будівель судів для осіб з інвалідністю.

Також буде змінена програма підготовки суддів.

Планом дій передбачається запровадити спеціальну підготовку суддів цивільної, кримінальної та адміністративної юстиції з питань участі осіб з інвалідністю з інтелектуальними порушеннями в судовому процесі.

Буде проводитися підготовка суддів з питань реалізації права на свободу мирних зібрань.

Влада пропонує забезпечити спеціальну підготовку суддів щодо ефективного запобігання, розслідування, притягнення до відповідальності за випадки торгівлі людьми.

До програм підготовки суддів включать проблемні питання застосування законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Раніше ВС визначив, яка розрахункова величина застосовується для обчислення розміру суддівської винагороди

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду