Як українцям лікуватися за допомогою програми «Доступні ліки»

15:28, 12 января 2021
Національна служба здоров'я України назвала кількість аптек, яка діє за програмою «Доступні ліки».
Як українцям лікуватися за допомогою програми «Доступні ліки»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Програма «Доступні ліки» розроблена для лікування хронічних хвороб та працює вже не перший рік. Уряд запровадив цю програму у квітні 2017 року.

Її сутність в тому, щоб пацієнтам, які через свій стан здоров'я потребують постійного прийому певних ліків, держава компенсувала витрати на лікарські засоби. 

Йдеться в першу чергу про препарати від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету II типу. НСЗУ запевняє, що приймаючи призначені лікарем препарати, ці захворювання можна ефективно лікувати амбулаторно. Але із застереженням: дотримуватись призначень сімейного лікаря та не припиняти прийом ліків самостійно. 

Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безоплатно. 

Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну, пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату. 

На сьогодні діє Реєстр лікарських засобів, який містить 264 позиції, що підлягають реімбурсації (процес, за допомогою якого система охорони здоров'я держави впливає на доступність лікарських препаратів та медичних послуг для населення):

  • 200 препаратів передбачено для лікування серцево-судинних захворювань;
  • 48 – для лікування діабету ІІ типу;
  • 15 – від бронхіальної астми;
  • 1 – для лікування ревматичних хвороб.

У переліку 85 лікарських засобів, які є повністю безоплатними для пацієнтів:

62 препарати - для лікування серцево-судинних захворювань;

17 - для лікування діабету ІІ типу;

6 - для лікування бронхіальної астми. 

Що потрібно зробити, щоб отримати ліки за програмою «Доступні ліки»: 

Рецепт на «Доступні ліки» - електронний, і виписує його лікар первинки, з яким у пацієнта укладена декларація. Тобто, необхідно звернутись до свого лікаря, з яким укладена декларація. Він призначить ліки і випише електронний рецепт, в якому буде зазначено міжнародну непатентовану назву препарату – діючу речовину.

На телефон пацієнта надійде СМС з номером рецепту, який необхідно назвати в аптеці. Якщо пацієнт не використовує мобільний телефон, лікар надасть інформацію про рецепт на папері у вигляді інформаційної пам’ятки, яка міститиме номер рецепту та код підтвердження.

Отримати ліки можливо в аптеці, яка бере участь у програмі і підписала договір з НСЗУ, назвати номер рецепту фармацевту та обрати потрібні ліки. Зазвичай такі аптеки мають позначку «Доступні ліки». 

Куди звернутись за отриманням ліків.

Кількість аптек, які відпускають ліки за програмою реімбурсації, змінилась.

На сьогодні договір з НСЗУ на відпуск препаратів з програми реімбурсації «Доступні ліки» мають 987 юридичних осіб.

Деякі аптечні заклади поки що не продовжили ці договори.

Наразі «Доступні ліки» від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу та ревматичних хвороб можна отримати у 8411 аптеках і аптечних пунктах по всій країні.

Якщо найближча аптека з початку 2021 року не відпускає «Доступних ліків», з електронним рецептом можна звернутись до будь-якої іншої аптеки, яка уклала договір з НСЗУ.

Пацієнт має право отримати «Доступні ліки» у будь-якій аптеці, що має такий договір з НСЗУ і незалежно від місця проживання чи місця, де лікар виписав електронний рецепт.

Якщо в аптеці ліки із програми закінчилися, то:

- пацієнт може зачекати, поки ліки надійдуть в аптеку; 

- пацієнт може звернутись в іншу аптеку; 

- пацієнт може обрати іншу торгову марку та доплатити різницю. 

Де знаходиться найближча аптека з «Доступними ліками» можна дізнатися на сайті НСЗУ або зателефонувавши в контакт-центр НСЗУ за безкоштовним номером 16-77.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва