Віктор Ляшко про те, чому під час карантину працював Буковель: «Людям потрібно десь трошки відпускати енергію»

14:25, 18 января 2021
Головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, чому на гірськолижних курортах був натовп.
Віктор Ляшко про те, чому під час карантину працював Буковель: «Людям потрібно десь трошки відпускати енергію»
Источник фото: Евгений Хаустов
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко пояснив, чи буде реакція МОЗ на те, що під час карантинних заходів був натовп на гірськолижних курортах, зокрема у Буковелі.

«Ми дозволяли гірськолижним курортам працювати під час посиленого карантину. До того як прийняти таке рішення, ми провели величезну кількість нарад, вивчали досвід інших країн, зокрема Німеччини, Австрії, Андори. Чому більшість країн дозволяли працювати гірськолижним курортам до листопада, а потім деякі країни, зокрема, Австрія, Німеччина на певних землях, змінили своє ставлення до цього і не дали дозвіл?

У всіх країнах відмічається певна пандемічна втома, людям потрібно десь трошки відпускати енергію. Ми позакривали ресторани, розважальні зони. Найбільш безпечним з точки зору епідемічної ситуації буде відпочинок на повітрі і з малою кількістю людей. Коли ми говоримо про гірськолижний спуск, він безпечний. Проблема лише у чергах на підйомники. Для європейських курортів проблема була саме в підйомниках, бо це вагончики закритого типу. В деяких країнах, до речі, туди дозволяється заходити виключно в медичному респіраторі. У нас підйомники, зазвичай 2-3-містні, відкриті, люди зазвичай піднімаються на них родиною - тобто з тими, з ким вони контактують у повсякденному житті.

В Україні постало питання до бізнесу, який відповідає за підйомники. Як показує світова практика, можна правильно організувати підходи для уникнення скупчення біля підйомників, щоб розводити потоки людей і не було черг. Навіть коли святкували Рош-Ха-Шан, біля могили цадика Нахмана зробили все так, щоб не було скупчення. Так і тут можна було організувати. Однак є люди, які вважають себе хитрішими за всіх - завжди знайдеться той, хто не виконує правила. І коли ресторани не працюють у Києві, в Одесі, але працюють там, де гірськолижні курорти, тоді постає питання і до власника, чому він собі це дозволяє, і до контролюючого органу, Держпродспоживслужби», — зазначив Віктор Ляшко в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна». 

Також він зазначив, що перед введенням карантину урядовці також зустрічалися з бізнесом. «До новорічних свят, коли треба було б закритися, бізнес просив дати йому змогу допрацювати до свят і, якщо дозволяє епідситуація, то закритися вже після Різдва. Представники бізнесу запевняли, що закриються після Різдва та дотримуватимуться всіх обмежень.

…Загалом по країні карантинних обмежень дотримуються. Немає таких кричущих порушень, зокрема по Києву і по інших містах. Є півні локації чи власники, котрі не хочуть дотримуватися карантину. З ними будуть працювати контролюючі органи.

Так само було, скажімо, з мерами міст, які не хотіли дотримуватися жорстких карантинних обмежень, гуляли дні міста. Після тих святкувань пішли різкі спалахи захворюваності і мери починали волати про допомогу.

Тут та ж ситуація - не можна намагатися обдурити вірус. Бізнес повинен бути свідомим, а не думати, що якщо немає контролю, то я попрацюю. Ми не можемо приставити інспектора до кожного ресторану чи готелю, та всі ці факти порушень фіксуються, тож відповідатиме кожен», - зазначив Ляшко.

За його словами, на сайті Держпродспоживслужби, Нацполії можна подивитися кількість притягнутих до відповідальності за порушення карантинних обмежень.

«Просто тут треба правильно зорієнтувати інспекторів: спочатку на більш загальні порушення, а тоді вже вишукувати менші, коли, скажімо, продають заборонені товари. Тобто більш масштабне порушення не в тому, що вони продають заборонені продукти, а що працюють тоді, коли мали б бути зачиненими (ті ж ресторани чи курорти, приміром)», — сказав головний санлікар.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва