Уряд збільшить кількість підстав для відмови у переведенні дачних будинків у жилі

17:45, 18 января 2021
Подати заяву про переведення садового будинку в жилий можливо буде в електронній формі, але підстав для відмови стане більше.
Уряд збільшить кількість підстав для відмови у переведенні дачних будинків у жилі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство розвитку громад та територій України оприлюднило на власному сайті проект Постанови Кабміну «Про внесення змін до Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки».

Зміни вносяться у зв’язку із тим, що Урядом 20.05.2020 прийнято рішення № 565, яким затверджено План заходів щодо створення та запровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, де серед іншого заплановано внесення змін Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 № 321.

Проектом постанови передбачається внести зміни до Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 № 321.

Зміни передбачають:

  • подання заяви про переведення садових або дачних будинків у жилі будинки особисто або шляхом надсилання рекомендованим листом з описом вкладення (у тому числі через центри надання адміністративних послуг) або в електронній формі через електронний кабінет або іншу державну інформаційну систему, інтегровану з електронним кабінетом користувачем якої є власник;
  • рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок або про відмову в такому переведенні створюватиметься виключно з використанням Реєстру будівельної діяльності як електронний документ із присвоєнням реєстраційного номера та підписуватиметься керівником виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради, а у разі, коли в сільській раді виконавчий орган не утворено - сільським головою з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Додаток 2 до Порядку, який містив форму звіту про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам виключається. Такий звіт тепер створюватиметься виключно з використанням Реєстру будівельної діяльності як електронний документ з присвоєнням реєстраційного номера.

Форма заяви про переведення дачного (садового) будинку, що відповідає державним будівельним нормам, у жилий будинок, викладається в новій редакції.

Тобто, громадяни матимуть змогу подавати заяву про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок в електронній формі, а рішення відповідного органу місцевого самоврядування про переведення (не переведення) формуватиметься як електронний документ.

Прийняття рішення про відмову в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок допускається за наявності хоча б однієї з таких підстав:

  • неподання всіх необхідних документів;
  • виявлення в поданих документах недостовірних відомостей;
  • встановлення відсутності у дачному чи садовому будинку діючої протягом року системи опалення для забезпечення експлуатації будинку та/або її невідповідність державним будівельним нормам, що встановлюють вимоги до опалення, вентиляції та кондиціонування;
  • встановлення наявності у дачному чи садовому будинку деформацій, що можуть призвести до втрати несучої здатності конструкцій та руйнування будинку, за оцінкою механічного опору та стійкості несучих конструкцій;
  • встановлення невідповідності намірів переведення дачного чи садового будинку в житловий будинок вимогам містобудівної документації на місцевому рівні.

Раніше заступник Міністра розвитку громад та територій розповів, як буде відбуватися процес децентралізації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва