Мінцифра хоче боротися за захист прав і свобод дітей в Інтернеті

11:12, 21 января 2021
Крім різноманітних обмежень, урядовці хочуть проводити інформкампанії і вчити вчителів допомагати запобігати порушенню прав.
Мінцифра хоче боротися за захист прав і свобод дітей в Інтернеті
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

14 січня Міністерство цифрової трансформації опублікувало проект Концепцію з розвитку цифрових прав дітей. В якості обґрунтування потреби її ухвалення у міністерстві зазначають, що «Мережа Інтернет пропонує багато позитивних освітніх та соціальних переваг для дітей, але, на жаль, існують і ризики, пов'язані з її використанням». До основних подібних ризиків у Мінцифрі віднесли:

  • Сексуальну експлуатацію;
  • Принизливе стереотипне зображення жінок та дітей;
  • Заклики до насильства та самогубств;
  • Приниження людей, заклики до ворожнечі;
  • Порнографія;
  • Кібербулінг та кіберсталкінг;
  • Виманювання та подальше використання персональних даних.

Також урядовці звертають увагу на те, що 54% опитаних підлітків проводять в Інтернеті від 4 до 6 годин на добу. Це лише збільшує ймовірність стикнутися із вищезгаданими ризиками та актуалізує потребу формування у дітей та підлітків основних компетентностей поведінки в онлайн-просторі.

Ключові тези Концепції

Метою ухвалення та реалізації проекту Концепції укладачі називають забезпечення прав і свобод дитини, розвиток цифрових прав дитини, зокрема, у контексті перелічених вище ризиків для здоров’я, розвитку, фізичного та психічного здоров’я, а також експлуатації та зловживань у цифровому середовищі.

Досягнути цієї мети планують протягом 4 років – до 2025 року – у три етапи. Перший етап триватиме протягом 2021 року і передбачатиме різноманітні підготовчі процеси. Першим і ключовим кроком має стати розробка та ухвалення Плану заходів для реалізації концепції – документу, який визначатиме, у який саме спосіб, задекларовані у Концепції цілі та напрями будуть реалізовані. Крім того, у поточному році також планується розробити відповідні нормативно-правові акти, провести аналіз наявних держстандартів, рівня освіченості дітей та батьків у галузі цифрових прав та запуск ряду релевантних механізмів.

Другий етап буде найбільш тривалим – 2022-2024 рр. Протягом цього періоду будуть удосконалювати прийняті у 2021 році нормативно-правові акти, продовжувати необхідні дослідження та покращувати те, що вже було зроблено. Серед нових задач варто виділити наступні:

  • Проведення інформаційних кампаній щодо ризиків для дітей у цифровому середовищі;
  • Навчання кіберполіції та суддів щодо особливостей притягнення до відповідальності у справах, що стосуються злочинів у цифровому просторі проти дітей;
  • Розробка навчальних програм для вчителів та соцпрацівників для попередження, виявлення та реагування на загрози та випадки порушення цифрових прав дитини;
  • Створення системи фільтрування онлайн-вмісту у місцях навчання та повсякденного перебування дітей.

Останній етап реалізації Концепції проходитиме протягом 2025 року. Він не передбачає запровадження нових інструментів реалізації та захисту прав дитини. Натомість протягом цього етапу має відбуватися масовий збір інформації про ефективність запровадженого раніше. Зокрема, збір статистичних даних, проведення опитувань, аналізів ефективності, рівня освіченості. Останнім кроком має стати визначення стратегічних напрямків подальшого розвитку рівня захищеності прав дітей у цифровому середовищі України.

Шляхи і способи реалізації Концепції

Пріоритетними шляхами реалізації Концепції є:

  • Розвиток суспільної свідомості щодо підтримання безпеки цифрового середовища для дітей;
  • Забезпечення безпечності та захищеності дітей під час використання мережі Інтернет в освітньому процесі та повсякденному житті;
  • Впровадження та удосконалення законодавства щодо відповідальності за злочини, скоєні у цифровому середовищі;
  • Впровадження системи надання допомогти дітям, постраждалим від злочинів, скоєних у цифровому середовищі, дітям-свідкам таких злочинів та їхнім батькам.

Попри відсутність згаданого вище Плану заходів, документ вже містить ряд конкретних способів, завдяки яким можливо вирішити чи принаймні послабити гостроту наявних проблем. До таких заходів відноситься, зокрема, наступне:

  • Запровадження послуги «дружній Wi-Fi» – обмеження доступу до порнографічних матеріалів у громадських місцях;
  • Включення основ компетентностей безпечного використання Інтернету до навчального процесу здобуття середньої, професійної та навіть вищої освіти;
  • Створення системи добровільного повідомлення про випадки сексуальної експлуатації дітей у цифровому середовищі;
  • Надання персональним даним дітей вищого рівня захисту під час обробки для цілей маркетингу.

На думку авторів Концепції, у разі її повної реалізації до 2025 року Україна має стати країною із безпечним для дітей цифровим середовищем, у якій їхні права та основоположні свободи захищені.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мінцифра пропонує визначити максимальну відстань до міста, у якому розташовується ЦНАП.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва