Україна в Індексі сприйняття корупції – трохи краще, але не дуже

08:10, 2 февраля 2021
Україна отримала на 3 бали більше за попередній рік, але в цілому ситуація все одно не дуже оптимістична.
Україна в Індексі сприйняття корупції – трохи краще, але не дуже
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Щорічно організація Transparency International публікує Індекс сприйняття корупції (CPI). Для його укладання використовують інформацію з 13 міжнародних установ та дослідницьких центрів. Кожна країна отримує оцінку від 0 до 100, де 0 – це дуже корумпована країна, і 100 – корупції у державному секторі (майже) немає. Погляньмо, які результати отримала Україна та інші країни Східної Європи у цьому рейтингу у 2020 році.

Порівняно з 2019 роком, ситуація в Україні дещо покращилася. У 2020 році Україна отримала 33/100 балів, порівняно із 30 балами за рік до того. Виконавчий директор TI Україна Андрій Боровик так пояснює три додаткові бали для України: «Передусім наші бали у 2020 році зросли завдяки запуску Вищого антикорупційного суду та перезапуску Національного агентства з питань запобігання корупції. Так само на позитивних результатах України торік відбилися антикорупційні зміни, впроваджені під час «турборежиму» Верховної Ради IX скликання та робота попереднього уряду. Однак специфіка СРІ-2020 не охопила ті ризики, які особливо яскраво вималювалися в останні місяці та можуть суттєво відкинути нас назад у сфері протидії корупції».

Втім, порівняно, все не так добре, як могло би бути. Із таким самим результатом у 33 бали на 117 місці разом з Україною розмістилися такі країни як Єгипет, Есватіні (Свазіленд), Замбія, Непал та Сьєрра-Леоне. З-поміж сусідніх країн гірший показник сприйняття корупції лише в Російській Федерації, яка у цьому році отримала 30 балів. Також близькою за оцінкою залишається Молдова, яка випередила Україну лише на один бал. Угорщина і Румунія мають по 44 бали, Білорусь – 47, Словаччина – 49. Першою серед українських сусідів є Польща із 56 балами.

Загалом, не дуже вдалими результати України є не лише порівняно із сусідами, але й у регіоні в цілому. Ми не є ані у трійці кращих, ані у трійці гірших, втім, середня оцінка по регіону вище за наш показник і складає 36 балів. До речі, регіон Східна Європа та Центральна Азія є передостаннім із 6 регіонів, на які поділяють світ у TI – гірший середній показник лише у країн Субсахарської Африки, які в середньому отримали 32 бали (на один менше за Україну).

Отже, регіональними лідерами у 2020 році стали Грузія, Вірменія та Білорусь, які отримали 56, 49 та 47 балів відповідно. Гіршими стали наступні країни:

  • Узбекистан – 26 балів;
  • Таджикистан – 25 балів;
  • Туркменістан – 19 балів.

Для порівняння, Сомалі і Південний Судан, які на двох ділять останнє місце у рейтингу по всьому світу, мають по 12 балів. Очолили індекс Данія та Нова Зеландія, які розділили перше місце із результатом у 88 балів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що колишнього голову Банку Ватикану засудили за розтрату 34 мільйонів євро.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду