Масове закриття шкіл: учні та батьки шоковані від новацій реформи освіти

10:58, 2 февраля 2021
В Україні запроваджують зміни, які позбавлять права учнів із невеликих міст навчатися вдома.
Масове закриття шкіл: учні та батьки шоковані від новацій реформи освіти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні відбувається реформування та уніфікація шкільної системи, яка передбачає ліквідацію чинної системи шкільної освіти. Такі зміни впроваджує Закон України «Про повну загальну середню освіту».

Зокрема, відтепер учні до 9 класу включно будуть навчатися в гімназіях, а з 10 класу - у ліцеях. При чому, школи будуть розділені, тобто ліцеї будуть існувати окремо від гімназій і територіально, і фактично.

Згідно зі статтею 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські ради (міст із населенням більше 50 тисяч). Тобто, створити ліцей в умовному Пирятині, де населення менше 50 тисяч осіб, не можна буде. А це вже викликало значне обговорення в суспільстві.

Зокрема, прихильники реформи говорять, що в ліцеях буде спеціалізація й учні зможуть вже там освоювати професію. А от противники говорять, що цими нормами закриють доступ до вищої освіти для учнів із невеликих населених пунктів.

Наприклад, на Рівненщині, Чернівеччині, Тернопільщині, Вінниччині тощо лише обласні центри мають населення понад 50 тисяч. На Закарпатті лише в Ужгороді та Мукачевому проживає більше 50 тисяч і рішення про їх створення приймає не місцева громада, а обласна влада, чи центральна влада. Таким чином, діти із віддалених районів змушені будуть проживати у великих містах, бо не зможуть щодня діставатися на навчання. При цьому, не зрозуміло як і де проживатимуть діти, харчуватимуться і хто це буде оплачувати.

При цьому, в класах у ліцеях не може навчатися понад 30 осіб, а самих класів має бути чотири. Через що противники змін побоюються, що чимало учнів не зможе вступити туди на навчання. А це вже може зачепити і великі міста, наприклад, Київ, де школи переповнені і може виникнути дефіцит вільних місць.

Пропозиція депутатів як вийти із ситуації

На сайті Верховної Ради вже опублікували законопроект № 4629 «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності ліцеїв та забезпечення доступності повної загальної середньої освіти». Авторами є група народних депутатів, серед яких Лариса Білозір, Сергій Гривко, Сергій Шахов та інші. Метою законопроекту є розширення повноважень органів місцевого самоврядування (з населенням менше 50 тисяч осіб) у частині можливості бути засновниками ліцеїв та забезпечення територіальної доступності повної загальної середньої освіти в опорних закладах освіти для всіх дітей незалежно від їх місця проживання. На сьогодні такі населені пункти подібних прав позбавлені.

Новації

Пропонується внести зміни до Законів «Про повну загальну середню освіту» та «Про освіту», прописавши наступне.

Розвиток мережі комунальних ліцеїв планують та забезпечують Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні та міські, селищні, сільські ради. Вони ж і приймають рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу).

Запропоновано, аби для започаткування та провадження освітньої діяльності комунального ліцею у його складі має бути створено та функціонувати не менше двох 10 класів.

В опорному закладі освіти можна буде здобути повну загальну середню освіту, а не початкову і базову.

У свою чергу Міністерство освіти і науки України (МОН) опублікувало роз’яснення довкола ситуації, що склалася. У ньому записано, що забезпечення рівного доступу до якісної повної загальної середньої освіти для кожної дитини є ключовим пріоритетом держави. МОН звертає увагу на те, що жодного випускника 9-х класів не буде позбавлено права на продовження здобуття повної загальної середньої освіти.

У свою чергу міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет запевнив, що візьмуть у 10 клас усіх охочих і при цьому пообіцяв, що масового закриття шкіл не буде.

При цьому, за інформацією «Судово-юридичної газети», учні, батьки та вчителі з місцевими чиновниками масово жаліються на реформу, яка проводиться.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду