Законопроект про подвійне громадянство: кому заборонять голосувати та балотуватися

17:57, 5 февраля 2021
Парламентарі запроваджують поняття «держави-агресора» та обмеження для держслужбовців.
Законопроект про подвійне громадянство: кому заборонять голосувати та балотуватися
Джерело фото: Європейська правда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо правового забезпечення наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України» № 4640 від 25.01.2021.

Основними змінами, які вносяться до законодавства, є:

  • набуття громадянами України громадянства (підданства) іноземної держави без втрати громадянства України, а також набуття іноземцями громадянства України без відмови від громадянства своєї країни;
  • введення декларування про наявність (відсутність) іноземного громадянства (підданства) та ведення обліку громадян України, що мають громадянство інших держав.

Передбачається подання декларації про відсутність іноземного громадянства особами, які претендують на обрання на виборні посади або бути прийнятими на державну службу, на службу до органів місцевого самоврядування, проходження служби у правоохоронних органах тощо.

На державну службу не зможе вступити особа, яка має громадянство (підданство) іноземної держави (для посад категорії «А» і «Б»).

Підстави для втрати громадянства України будуть виключені із Закону.

Іноземці не будуть зобов’язані виходити із громадянства інших держав.

Однією із важливих новацій законопроекту є введення поняття «держави-агресора».

Зокрема, в разі наявності у громадян України громадянства (підданства) держави, визнаної агресором по відношенню до України, передбачено заборону зазначеним громадянам в реалізації їх виборчих прав (такі громадяни не будуть мати права голосу). Така заборона діє до моменту скасування у визначеної держави статусу «агресора» або припинення зазначеними громадянами громадянства (підданства) такої держави.

Військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, а також громадянин, що має іноземне громадянство (підданство) держави, яка визнана державою-агресором, будуть вважатися такими, що не належать до жодної територіальної громади, та не мають права голосу на місцевих виборах.

Не зможе бути кандидатом на пост Президента України особа, з наявним у неї іноземним громадянством (підданством) держави, яка визнана державою-агресором.

(Це ж стосується і кандидатів в депутати будь-якого рівня).

Проте кандидат має зобов’язання в разі обрання Президентом України протягом місяця з дня офіційного оприлюднення результатів виборів припинити іноземні громадянства (підданства), але обов’язково до офіційного вступу на посаду Президента України.

Також депутати внесли законопроект про встановлення кримінальної відповідальності за неповідомлення про наявність у особи громадянства держави-агресора.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області