Чи може цілісний майновий комплекс фермерського господарства включатися до складу спадщини

15:50, 9 февраля 2021
ВС роз’яснив, у якому разі цілісний майновий комплекс фермерського господарства може включатися до складу спадщини.
Чи може цілісний майновий комплекс фермерського господарства включатися до складу спадщини
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 388/86/15-ц та встановив, що цілісний майновий комплекс фермерського господарства може включатися до складу спадщини лише у разі, коли право власності на такий ЦМК було зареєстроване за спадкодавцем.

Обставини справи

Позивач звернулася до суду із позовом до Фермерського господарства, посилаючись на те, що фермерське господарство не визнає її право на спадкування частки померлого батька у зазначеному господарстві та вона не може оформити право власності на частку у цілісному майновому комплексі ФГ, просила визнати за нею у порядку спадкування за законом право власності на частину (30,95%) цілісного майнового комплексу ФГ.

Пізніше мати та брат позивача звернулися до суду з позовом до первісного позивача та ФГ, посилаючись на те, що частки членів фермерського господарства є рівними і померлому належала ¼ його частина. Посилаючись на те, що саме ¼ частина ФГ повинна бути поділена між спадкоємцями померлого, позивачі просили: визначити, що частки матері та померлого у спільній сумісній власності – цілісному майновому комплексі ФГ становлять по ¼; визнати за ними та за позивачем за первісним позовом право власності в порядку спадкування за законом після смерті батька по 1/12 частки цілісного майнового комплексу ФГ, що дорівнює 8,3% без виділень їх у натурі.

Крім того, з позовом до суду звернулися  громадяни, як треті особи із самостійними вимогами, в якому посилаючись на те, що частки членів ФГ є рівними і їм належить по 1/4 частині цього фермерського господарства, просили визначити, що їхні частки у спільній сумісній власності - цілісному майновому комплексі ФГ становлять по 1/4.

Рішенням Долинського районного суду у задоволенні позовів відмовлено, а також позову третіх осіб - відмовлено. Постановою апеляційного суду Кіровоградської області зустрічний позов та позов третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - про визнання права власності на частину фермерського господарства в порядку спадкування - задоволено частково.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС зазначили, що Велика Палата Верховного Суду звернула увагу на те, що 17 червня 2018 року набрав чинності Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 6 лютого 2018 року. Згідно зі статтею 23 цього Закону у разі смерті учасника товариства його частка переходить до спадкоємця без згоди учасників товариства. Отже, за наявності у фермерського господарства статутного (складеного) капіталу з розподілом часток між його членами спадкоємці засновника (члена) фермерського господарства спадкують відповідні права засновника (члена), якому належала відповідна частка у статутному (складеному) капіталі.

Згідно із ст. 5 Закону України від 01.07.2004 року № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (Закон № 1952) підприємства як цілісний майновий комплекс (ЦМК) є окремими та самостійними об`єктами, на які потрібно реєструвати речові права.  Отже, право власності на ЦМК виникає з моменту реєстрації цього права у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ч. 2 ст. 331 ЦКУ, ч. 2 ст. 3 Закону № 1952). Тож цілісний майновий комплекс фермерського господарства може включатися до складу спадщини лише у разі, коли право власності на такий ЦМК було зареєстроване за спадкодавцем.

ВС зазначив, що апеляційний суд, ухвалюючи рішення і визначаючи за позивачами право власності на частку цілісного майнового комплексу, вищенаведені положення законів не врахував. Також апеляційний суд не дослідив відомості Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ФГ та не проаналізував відповідні відомості у сукупності з іншими доказами у справі. За таких умов висновки апеляційного суду в частині задоволення позовних вимог третіх осіб є передчасними.

Крім того, ВС зазначив, що пунктами 5.3 та 5.4 установчого договору ФГ передбачено, що у зв`язку зі смертю громадянина, учасника фермерського господарства, спадкоємці мають переважне право вступу до цього фермерського господарства. У разі відмови спадкоємця від участі у фермерському господарстві йому виплачується вартість частини майна фермерського господарства, що пропорційна частині учасника фермерського господарства (правонаступника або спадкоємця) - у майні фермерського господарства, а також належна йому частка прибутку, одержана фермерським господарством у рік відкриття спадщини. Виплата проводиться після затвердження звіту фермерського господарства за фінансовий рік, в якому відбулося правонаступництво (відкрилася спадщина).

Апеляційний суд не дав належної оцінки та не встановив, чи скористалися  первісний позивач та її брат правом на вступ до ФГ, чи відмовилися вони від участі у фермерському господарстві, не встановили вартість частини майна цього господарства, що належала померлому.

Верховний Суд скасував постанову апеляційного суду та направив справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що не може перевірятися під час проведення камеральної перевірки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді