Суд заборонив частині газзбутів виставляти споживачам рахунки на оплату газу

10:32, 24 февраля 2021
Заборона нараховувати оплату за газ діє до прийняття рішення по справі або її скасування.
Суд заборонив частині газзбутів виставляти споживачам рахунки на оплату газу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Окружний адміністративний суд міста Києва по справі №640/2658/21 ухвалою від 08 лютого 2021 року про забезпечення адміністративного позову заборонив газзбутам виставляти в паперовому та електронному вигляді побутовим споживачам рахунки, акти, будь-які інші платіжні документи про оплату за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно).

Заборона діє до набрання законної сили рішенням, ухваленим за результатами судового розгляду даної адміністративної справи по суті.

Всього «під роздачу» потрапили 16 Газзбутів.

На переконання суду, наведений спосіб забезпечення позову буде дієвим та достатнім у контексті захисту інтересів АТ «НАК «Нафтогаз України» до прийняття рішення за наслідком розгляду адміністративної справи по суті, не буде надмірним, у контексті заявленого АТ «НАК «Нафтогаз України» способу забезпечення, втручанням у господарську діяльність суб'єктів господарювання.

Підставою для прийняття такого рішення стало звернення до суду АТ «НАК «Нафтогаз України» із заявою про забезпечення позову шляхом:

1. Встановлення заборони Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг вчиняти дії щодо видачі ліцензій на постачання природного газу 16 компаніям - постачальникам газу.

2. Встановлення заборони цим підприємствам нараховувати побутовим споживачам плату за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно); виставляти в паперовому та електронному вигляді побутовим споживачам рахунки, акти, будь-які інші платіжні документи про оплату за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно); розпоряджатися грошовими коштами, отриманими та такими, що можуть бути отримані у майбутньому від побутових споживачів за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно); вчиняти правочини, предметом яких є відступлення права вимоги до побутових споживачів; отримувати грошові кошти від побутових споживачів в рахунок оплати заборгованості за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно)

3. Встановлення заборони поштовим та/або кур'єрським організаціям доставляти побутовим споживачам будь-які вищезазначені документи.

Само АТ «НАК «Нафтогаз України» зазначало про те, що має намір звернутись до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про визнання протиправними дій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо видачі ліцензій цим підприємствам та зобов'язання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг вчинити дії щодо припинення окремими газозбутовими організаціями порушень на ринку природного газу, зокрема щодо сплати заборгованості за отриманий природний газ перед АТ «НАК «Нафтогаз України».

Чи оскаржена ухвала суду про забезпечення позову невідомо.

Раніше ККС пояснив, чому він позбавлений права погіршити вирок засудженому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде